BiH
0

Maglaj: Otvorene obnovljene zgrade općine i Doma zdravlja

Klix.ba
U Maglaju su danas otvorene obnovljene prostorije šalter sale u zgradi općine i u Domu zdravlja. Prostor ovih dvaju institucija uništen je u prošlogodišnjoj prirodnoj nesreći na području ove općine.

I u zgradi maglajske općine i Doma zdravlja obnovljene su električne instalacije, sistem grijanja, sanitarni sistem, podovi, stolarija, zidovi i fasada, a općina je dobila i novi krov.

Prostorije općine i Doma zdravlja u Maglaju obnovljene su zahvaljujući EU programu za oporavak od poplava koji je pokrenut s ciljem da se lokalnim zajednicama koje su pretrpjele štetu od poplava omogući normalizacija životnih uvjeta. Iz financijskih sredstava osiguranih ovim programom saniraju se infrastrukturni projekti, objekti javne namjene i stambene jedinice socijalno najugroženijeg dijela stanovništva i dr.

Ukupna vrijednost ovog programa je 43,52 miliona eura, a najveći dio (više od 42 miliona) osigurala je Europska komisija. Program se implementira pod nadzorom UN-a.

U Maglaju su, uz načelnika Mehmeda Mustabašića, otvaranju obnovljenih prostorija gradskih institucija i ustanova nazočili zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, dr. Renzo Daviddi i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Sezin Sinanoglu.