BiH
0

Magla progutala Sarajevo

Sarajevo-x.com
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Gusta crna magla u kojoj su se Sarajlije jučer gušile konačno nestaje iz glavnog bosanskohercegovačkog grada. Jutros je u većem dijelu BiH oblačno sa slabom kišom, a u Bosni i dalje ima malo magle. Meteorolozi za danas predviđaju manje količine magle i smoga.

Uslijed povećane zagađenosti zraka u glavnom gradu BiH povećao se i broj pacijenata sa zdravstvenim problemima izazvanim maglom. Tačan podatak o nivou zagađenosti još uvijek nije poznat, a iz Federalnog hidreometeorološkog zavoda naglašavaju da će ti podaci biti dostupni u toku dana.

Ukoliko se u narednih nekoliko dana magla i dalje bude spuštala na Sarajevo, a količina zagađenosti zraka bude u stalnom porastu, onda se, u skladu sa Zakonom o kvaliteti zraka mogu i poduzeti određene mjere. Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša bi na osnovu podataka o zagađenosti vazduha koje će zaprimiti danas u toku dana moglo poduzeti mjere predostrožnosti.

Za danas meteorolozi predviđaju nešto povoljniju situaciju u Hercegovini gdje će biti stabilnije i sunčanije vrijeme, a u Bosni će preovladavati negativan utjecaj vremenskih prilika uslijed povećane naoblake, većeg sadržaja vlage, kao i pojave magle i jačeg onečišćenja zraka po kotlinama.

Asmatičarima i osobama sa kardiovaskularnim problemima savjetuje se da se što manje kreću na otvorenom jer bi im nečist zrak mogao uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Građanima bi također bilo korisnije da što manje koriste svoje automobile jer se plinovi iz vozila vežu za maglu i ostaju u kotlini što dodatno pogoršava situaciju.

Gusta magla blokirala je jučer i Međunarodni aerodrom u Sarajevu, a kopneni saobraćaj se, prema podacima iz BIHAMK-a odvijao otežano zbog smanjene vidljivosti.