Promicija kvalitetnog naučnog rada
3

Magistarski rad Damira Banovića s Pravnog fakulteta Sarajevo najbolji u regionu

FENA
Među bitnija povezivanja kada se govori o regionalnom nivou su i ona iz oblasti nauke i obrazovanja. Jedna od institucija koja u svom programu ima uvezivanje mladih naučnika jest i Akademija za pravne studije HARMONIUS.

O tome kako je nastala Akademija HARMONIUS te koji su njeni ciljevi za Fenu govori potpredsjednica Akademije dr. Nataša Hadžimanović.

"Akademija za pravne studije HARMONIUS je nezavisna organizacija, udruženje mladih naučnika i istraživača u oblasti pravnih studija, čiji je osnovni cilj harmonizacija prava u regionu jugoistočne Evrope s pravom EU i opštim principima međunarodnog prava. U okviru svog osnovnog cilja HARMONIUS se naročito zalaže za: vladavinu prava, obrazovanje bez granica i nauku bez predrasuda, intenzivnu saradnju mladih naučnika i univerziteta u regionu jugoistočne Evrope, jačanje demokratskih institucija i civilnog društva, suzbijanje svih oblika korupcije, zaštitu osnovnih ljudskih i kulturnih vrijednosti", kaže Hadžimanović.

Ističe da je Udruženje naučnika i istraživača u oblasti pravnih studija - HARMONIUS osnovano 2007. godine sa sjedištem u Beogradu. Članovi su mladi naučnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Kako navodi Hadžimanović HARMONIUS sarađuje od 2012. s njemačkom IRZ fondacijom (Deutsche Stiftung für international rechtliche Zusammenarbeit e.V) koja je već od 2000. aktivna u zemljama regiona u okviru njemačkog doprinosa za pakt za stabilnost. Dr. Stefan Pürner i Dragana Radisavljević su direktni partneri HARMONIUS-a.

HARMONIUS izdaje u saradnji s fondacijom IRZ naučni časopis, koji daje mladim naučnicima forum da publikuju svoje radove. Prvi broj je izašao u decembru 2012. U njemu su publikovani radovi mladih hrvatskih, jednog poljskog i srbijanskih naučnika. Svi radovi su bili recenzirani od priznatih stručnjaka, da bi samo visoko kvalitetni radovi bili publikovani.

Akademija za pravne studije HARMONIUS organizuje u saradnji s fondacijom IRZ na Zlatiboru svake godine školu prava za mlade pravnike i studente, na kojim osim predavača iz regiona predaju mladi naučnici iz EU, podstičući na ovaj način međunarodnu obrazovnu i kulturnu razmjenu u oblasti prava. Tema u decembru 2012. je bila “South East Europe – EU Law Ante Portas”.

Govoreći o aktivnostima Akadamije za pravne studije HARMONIUS, Hadžimanović ističe i projekt VIMINACIUM - Tragom rimskih institucija.

Sedamdeset najtalentovanijih studenata prve godine pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predvođenih dr. Nenadom Tešićem, predsjednikom HARMONIUS-a i dr. Vladimirom Vuletićem, direktorom studija Rimskog privatnog prava, od 15. do 17. novembra 2012. godine, boravili su na arheološkom lokalitetu VIMINACIUM u Srbiji. Riječ je o jednom od najreprezentativnijih i najvrednijih nalazišta iz perioda Rimskog carstva u Evropi.

Također Akademija za pravne studije HARMONIUS je u okviru manifestacije “Kopaonički studentski susreti”, gdje je bilo oko 500 studenata, rektora i nekog od ministara iz Srbije, u decembru 2012. u saradnji s fondacijom IRZ organizovao školu lobiranja. Šest vrlo uglednih predavača HARMONIUSA je držalo pet predavanja i organizovalo dvije radionice, gdje su studenti osim predavanja dobili i praktične zadatke, koji su se kasnije evaluirali.

HARMONIUS pruža sve svoje akademske aktivitete besplatno. Svi docenti se odriču honorara.

U okviru "Škole prava uručene su i pohvalnice za doktorske, magistarske i studentske radove.

U okviru “Harmonius School of Law” je HARMONIUS u saradnji s fondacijom IRZ prvi put podijelio pohvalnice mladim naučnicima iz zemalja regiona za odlične radove, koji su bili napisani 2011.

Tako su pohvalnice za odlične doktorske radove dobili dr. Hano Ernst iz Zagreba i dr. Mirjana Radović iz Beograda; pohvalnicu za odličan magistarski rad je dobio asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu mr. Damir Banović za rad o temi: "Pravno definisanje i mehanizmi zaštite identiteta u svjetlu kolektivnih prava" i pohvalnicu za odličan studentski rad je dobio Ivan Ivandić iz Zagreba.

Cilj dodjeljivanja pohvalnica jeste, da se time podstiče i promoviše kvalitetan naučni rad u cijelom regionu.

Kandidati su bili nominirani i odlikovani od članova nezavisnog i interregionalnog žirija, koji se sastoji od prof. dr. Melihe Povlakić (Pravni fakultet Sarajevo), prof. dr. Tatjane Josipović (Pravni fakultet Zagreb), od dr. Vuka Radovića (Pravni fakultet Beograd) i od dr. Stefana Pürner-a (Fondacija IRZ, Bonn).