"No pasaran"
59

Magazinović za skrnavljenje spomenika predlaže kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina

Piše: I. Č.
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović predložio je dopunu Krivičnog zakona BiH prema kojoj bi se skrnavljenje i rušenje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini kažnjavalo kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Zastupnik Magazinović je svoj prijedlog objavio na svom Facebook profilu, napisavši da je to njegov poklon Mostarcima za Dan oslobođenja Mostara.

"Moj skroman poklon vama je ovaj zakon za koji se nadam da će biti usvojen i koji će, pored ostaloga, spriječiti da živi fašisti napadaju mrtve partizane u Mostaru. Naravno, ovaj zakon se ne odnosi samo na Partizansko groblje, nego na sve nacionalne spomenike u BiH koji se nalaze u gotovo svim gradovima i ima ih blizu 800", napisao je Magazinović.

Magazinović je za Klix.ba kazao da smo svjedoci stalnih ataka na nacionalne spomenike i da se to mora zaustaviti.

"Sve do sada poduzete mjere nisu dale adekvatan rezultat. Zato, poštujući praksu zapadnih država, moramo pooštriti sankcije. Vjerujem da nakon usvajanja ovog zakona više nikome neće pasti na pamet da baci kamen na vjerski objekt, ošteti nadgrobni spomenik, most, gradsko jezgro, historijski važnu zgradu ili bilo koji drugi s liste od skoro 800 nacionalnih spomenika", rekao je Magazinović.

Kao primjer je naveo da usijane barbarske glave svake godine napadaju mrtve partizane oštećujući Partizansko groblje u Mostaru.

"Za takvo ponašanje će ići na hlađenje u zatvor", kategoričan je Magazinović.