Nemaju kapacitet
11

Magazinović: Vijeće ministara BiH i UIO odbili inicijativu za promjenu Zakona o PDV-u

Piše: Se. H.
Vijeće ministara i Uprava za indirektno oporezivanje odbili su inicijativu u vezi s izmjenom Zakona o PDV-u u kontekstu uvođenja plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, umjesto dosadašnjeg sistema prema kojem se PDV plaća po izdatoj fakturi.

Inicijativu su prije dva mjeseca uputili zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović i Institut za razvoj mladih Kult.

Saša Magazinović je rekao kako su dva mjeseca čekali na bilo kakav stav Vijeća ministara i Uprave za indirektno oporezivanje te da je iza inicijative stajalo 30.000 privrednika. Traženo je da se pokuša pomoći privrednicima u što efikasnijem poslovanju.

U odgovoru se navodi da je takav sistem neprihvatljiv i da prema Direktivi EU iz 2006. godine on uopće nije obavezan. Navodi se također kako bi primjena sistema zahtijevala zapošljavanje dodatnog osoblja i dodatna tehnička sredstva i zbog toga, iako ne osporavaju moguće pozitivne efekte, odbijaju uvođenje ovakvog sistema naplate. Dodatni razlog što vlasti odbijaju ovaj sistem jeste i to što ne postoji adekvatan informacioni sistem.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Magazinović je rekao da će i dalje insistirati na zakonskom rješenju koje omogućava plaćanje PDV-a po plaćenoj fakturi. Također, postoji i nova inicijativa koja se odnosi na zahtjev privrednika o pomjeranju roka plaćanja PDV-a sa 10. na 30. u mjesecu. I po pitanju ove inicijative tražit će stav Vijeća ministara i Uprave za indirektno oporezivanje.

"Pozivamo ljude iz Vijeća ministara da za trenutak uđu u cipele privrednika i da poštuju njihove zahtjeve, a ne zahtjeve lokalnih moćnika i MMF-a", kazao je Magazinović, dodavši kako opće dobro zavisi od naših privrednika koji pokreću biznis.

Iz Kulta kažu kako će i dalje insitirati na izmjeni zakona o PDV-u i nadaju se da će barem biti usvojen zahtjev za pomjeranje roka plaćanja do kraja mjeseca te da će se smanjiti zatezne kamate za kašnjenje plaćanja PDV-a sa 0,04 na 0,02 posto dnevno. Naime, za ove zahtjeve ne trebaju nikakvi posebni tehnički kapaciteti niti dodatno osoblje.