Reakcija
103

Magazinović: Važno je da ulicu Srđana Aleksića odbranimo od SDA

A. B.
Saša Magazinović (Foto: T. S./Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: T. S./Klix.ba)
Državni parlamentarac Saša Magazinović reagovao je na izjave vijećnika SDA u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Tajiba Delalića, koji je zatražio da se izbriše ime ulice u ovoj općini koja je nazvana po Srđanu Aleksiću.
Magazinović se oglasio na Facebooku uz objavu dokumenta u kojem je navedena njegova incijativa iz 2007. godine da Sarajevo dobije ulicu Srđana Aleksića.

"Kada sam prije 14 godina u Skupštini Kantona Sarajevo predložio da Srđan Aleksić dobije ulicu, vjerovao sam da će biti jednoglasno. Nažalost, bilo je i tada onih koji su dovodili u pitanje njegov herojski čin. Važno je da imamo ulicu Srđana Aleksića i da je odbranimo od SDA", napisao je Magazinović.

Podsjetimo, Delalić je kazao kako je zvanična "definicija" da je ubijen jer je branio Bošnjake, a taj čin se uzdiže bez ikakve sumnje te je naveo da je Aleksić nastradao u pokušaju vojne policije da zaplijeni njegovu tekstilnu robu kojom je trgovao jedan Bošnjak.

Delalić je pročitao i, kako mnogi trebinjski Bošnjaci mogu potvrditi, da su prvu četničku kokardu vidjeli upravo na Srđanu Aleksiću i da ju je on nosio u vrijeme najgoreg terora prema Bošnjacima ovog hercegovačkog grada.

Inicijativa je proslijeđena komisiji Općinskog vijeća, koja bi trebala ispitati iznesene navode.