Najavio sastanak
55

Magazinović: Ulaganje žalbi na tendere postao je "ozbiljan biznis", razlog je finansijski interes

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović ukazao je na problem postojanja "profesionalnih žalitelja".

"Da li ste čuli za ljude i njihove kompanije čiji je "biznis" da se žale na tenderima? Nazivaju ih "profesionalnim žaliteljima". Jedna firma je za 11 mjeseci uputila 147 žalbi na javne nabavke, druga 224, treća 191... Je li sad malo jasnije? Kako to sve funkcioniše?", napisao je Magazinović na društvenoj mreži X.

Naime, to je objavio nakon što je dobio odgovor Agencije za javne nabavke BiH u kome se navodi da postoje firme čiji je smisao masovno ulaganje žalbi na postupke javnih nabavki.

"U BiH egzistiraju kompanije koje praktično postoje da bi se bavile žalbama na tendere. Ove kompanije se prijavljuju na tendere za sve i svašta. Bez namjere da stvarno dobiju posao, a i bez kapaciteta da eventualno dobiveni posao urade. Žale se na nabavke koje nemaju veze sa onim za šta su registrovani", istaknuo je Magazinović.

Ukazuje da je njihov biznis žalba kojom se obaraju tenderi, ucjenjuje, reketiraju drugi ponuđači ili se svjesno zaustavlja neki projekat ili poslovni proces.

"Da je ulaganje žalbi na tendere postao 'ozbiljan biznis' pokazuje i broj žalbi koje pojedine firme upute u toku godine, ali i jako kvalitetna priprema žalbi koja ukazuje na to da se njima bave ozbiljni pravnici. Jedan od razloga za žalbe je i finansijski interes kroz naplatu troškova za opunomoćenika/advokata", naznačio je.

Navodi da postoji sumnja da i pojedini ljudi iz Agencije za javne nabavke pomažu firmama koje ucjenjuju i reketiraju druge kompanije.

"Znate li koje su posljedice? Pa najčešće je to onemogućavanje nabavki institucija i javnih preduzeća, kašnjenje u izgradnji infrastrukturnih objekata, nedostatak lijekova i medicinske opreme, nemogućnost pružanja zdravstvenih ustanova, zaustavljanje realizacije različitih projekata…", tvrdi Magazinović.

Najavljuje da će ove sedmice imati sastanak na ovu temu.

"Razgovaraćemo i o elementima krivičnih djela i uključivanju drugih institucija u rješavanje problema. Neke stvari se moraju promijeniti, a zašto do sada nisu sasvim je legitimno pitanje" poručio je Magazinović, koji je objavio kompletan odgovor Agencije na njegovo poslaničko pitanje o “profesionalnim žaliocima”.

U odgovoru Agencije je navedeno da je problematika "profesionalnih žalitelja" u prethodnom periodu doživjela svojevrsnu eskalaciju, te da je Agencija u vršenju svojih nadležnosti pokrenula aktivnosti, dobila i prikupila informacije, saznanja i dokaze o "profesionalnim žaliteljima".

Iz Agencije također navode da informacije, saznanja i dokazi "predstavljaju ozbiljan skup indicija da ovakvi "profesionalni žalitelji" serijskim izjavljivanjem žalbi kod različitih ugovornih organa, na različite postupke i predmete nabavki, nemaju za cilj ispravke eventualnih grešaka i posljedično dobijanje odgovora u konkretnom postupku nabavke".

"Upravo suprotno, ozbiljan je skup indicija da im je cilj usporavanje postupka javne nabavke. "Profesionalni žalitelj", obično putem punomoćnika/advokata, izjavljuje žalbu (veliki broj žalbi), gdje se izjavljivanjem žalbe nema za cilj da ispravi eventualnu grešku i posljedično dobije ugovor u konkretnom postupku nabavke, već ima za cilj da uspore postupak javne nabavke i/ili da ostvare novčanu korist kroz naplatu troškova za punomoćnika/advokata", navode iz Agencije.