7,5 miliona eura
93

Magazinović traži podatke o tome gdje su otišla sredstva koja je BiH dobila zbog migrantske krize

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović zatražio je od Vijeća ministara BiH da mu dostavi informaciju o novčanim sredstvima koja su došla u BiH kao pomoć za ublažavanje posljedica migrantske krize.

Magazinović je pitao i ko je dobio novac, ko implementira projekte pomoći, u kojem iznosu i za koju svrhu se troše sredstva te da li državne institucije uopće vladaju situacijom na terenu i informacijama koje se odnose na dobivena sredstva.

"U izvještaju OSCE-a o djelovanju ključnih aktera na terenu u vezi s migrantima i izbjeglicama navodi se da je potrebna jasnija komunikacija svih relevantnih aktera. Ovo je pokušaj da se na blag način uputi kritika domaćim institucijama koje su, uz časne izuzetke, potpuno dezorijentisane i neefikasne kada je riječ o upravljanju ovom kriznom situacijom", naveo je Magazinović.

Dodao je da se prema zvaničnim saopćenjima međunarodnih organizacija i institucija može saznati da značajna sredstva dolaze u BiH.

Saša Magazinović (Foto: N. G./Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: N. G./Klix.ba)

"Primjer je Evropska komisija koja je od juna do augusta dodijelila 7,5 miliona eura za rješavanje migrantskih kretanja. S druge strane čelnici institucija na područjima gdje je migrantska kriza najizraženija tvrde da taj novac ili nisu dobili ili nije implementiran", ističe Magazinović.

On zaključuje da uz puno razumijevanje činjenice da dio sredstava i projekata implementiraju međunarodne organizacije smatra da država mora imati puni uvid u to zbog čega insistira na pisanom odgovoru.