Glasao protiv
40

Magazinović: Tegeltijom će na daljinski upravljati Dodik

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik SDP-a Saša Magazinović kazao je kako je za njega nedopustivo da Zoran Tegeltija kaže da nema želju da zna šta piše u dokumentu koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, odnosno u Programu reformi, ali da zna kako su Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović uradili dobar posao.
"Ovo je drži vodi dok majstori odu. Dakle, dok se Tegeltija ne imenuje, a poslije neka vam je bog na pomoći. Volio bih da sam u krivu, ali ne vidim da je postignut bilo kakav konsenzus“, rekao je Magazinović koji smatra da će vlast bit "zakočena“ odmah u narednoj godini.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On je uvjeren da će građani BiH još jedan mandat bit taoci nepostojanja koncenzusa u okviru Vijeća ministara BiH na važnim pitanjima kao što je NATO put. Istakao je kako on ne može podržati Tegeltiju jer je on popunjavajući obrazac unio netačan podatak što predstavlja krivično djelo, odnosno odgovorio je netačno na pitanje o izrečenoj krivičnoj kazni i podignutoj optužnici.

Ohrabrujućim je nazvao izjave Zorana Tegeltije kako odluke NSRS vrijede samo na teritorij RS-a i da za njega nisu obavezujuće, ali je podsjetio da se Tegeltija ispravio kada je rekao da će bit servis entitetima.

"Vjerujem da on neće imati lični autoritet već da će bit neko ko će biti na daljinskom upravljaču Milorada Dodika“, rekao je Magazinović, koji je glasao protiv imenovanja Tegeltije.

Magazinović je upitan i šta misli o inicijativi za imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan. On je odgovorio da nema detalje, ali da je čuo za tu priču koju je nazvao „modom imenovanja specijalnih predstavnika“.

"Pored Delegacije EU u svim zemljama, ne znam šta bi bila njegova uloga. Nisam uopće optimističan kada je riječ o EU. Oni su nam poslali da mi tamo nismo dobro došli, samo nam nisu to rekli direktno već su podigli uslove na način da i sami znaju kako mi to ne može ispuniti. Neka nam kažu koji su to razlozi. Je li razlog što u BiH ima previše muslimana za njihov ukus ili ima neki drugi razlog pa stopiraju integraciju BiH“, rekao je Magazinović.

Zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović kazao je da je kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas izjavio kako za njega nisu obavezujuće odluke NSRS.

“Za iste te zaključke je prije 14 dana glasao. To govori o nedostatku vjerodostojnosti, kredibiliteta i odgovornosti Tegeltije. On je ponizio NSRS i poslao poruku građanima RS-a“, rekao je Borenović.

On je rekao da Tegeltija nije odgovarao konkretno na pitanja članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH i da je porazno što nije članovima komisije odgovorio na ekonomska pitanja, pitanja zapošljavanja u institucijama BiH i pitanja koja se odnose na migrantsku krizu.

"Najdiskutabilniji su mu bili odgovori vezani za NATO integracije. Nevjerovatna količina neznanja ili ne imanja želje da se bilo šta konkretno kaže. To je jasna poruka: Dajte mi fotelju, dajte mi poziciju pa ćemo vidjeti šta ćemo raditi“, rekao je Borenović.

Posebno zabrinjavajućim je ocijenio izjavu Tegeltije koji je rekao da je spreman povećati PDV. Takvu izjavu ocijenio je opasnom i štetnom za privredu i za građane.

"Novi nameti neće dobro utjecati na život građana i izazvat će negativna kretanja. Tegeltija je najmanje spominjao RS, a vidio sam da se navikava na termin Vlada Bosne i Hercegovine. Sami procijenite ko je dvoličan i licemjeran“, kazao je Borenović.