BiH
0

Magazinović: SDPBiH protiv održavanja Thompsonovog koncerta u Sarajevu

FENA
Socijaldemokratska partija BiH kao partija koja baštini tekovine antifašizma je protiv održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sarajevu, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Foruma mladih te stranke Saša Magazinović.

Prema njegovim riječima, radi se o borbi bh. antifašista, antinacionalista spram svih oblika fašizma i nacionalizma.

Istaknuo je kako ostaje jedno nejasno pitanje, a to je zašto se organizator opredijelio baš za Thompsona kao izvođača u povodu obilježavanja desete godišnjice od Papinog dolaska.

„Prije svega, treba biti jasno da je Papa opšteprihvatljiva ličnost, ne samo u BiH nego i u svijetu, i da je ocijenjen kao svjetski mirotvorac, borac za toleranciju, suživot. Dok s druge strane imamo Thompsona koji javno promovira ustaštvo. Svako dovođenje Pape i Thompsona u istu ravan je za nas za najveću osudu“, kazao je Magazinović.

Dodao je da se najava Thompsonovog koncerta u Sarajevu može doživjeti i kao provokacija prema svima onima koji baštine antifašističke tekovine kako iz rata '41.-'45. tako i iz rata '92.-'95.

„Postavlja se pitanje da li bi se ovim održavanjem koncerta narušio antifašistički imidž grada Sarajeva - grada u kojem žive, između ostalog, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Jevreji koje na različit način pjesme koje spomenuti izvođač interpretira na svojim koncertima i vrijeđaju. Stihovi pjesama kao što je „u Čapljini klaonica je bila, puno Srba Neretva nosila...“ i slično u svakom slučaju nije nešto što je dobrodošlo u Sarajevo onakvim kakvim ga SDP želi vidjeti“, istaknuo je Magazinović.

Podsjetio je da se u nekoliko navrata i Crkva ogradila od stavova i nastupa koje je Thompson imao.

„Koncert u Holandiji je očigledno zabranjen iz opravdanih razloga, kao što je to red u normalnim zemljama. Sumnjam da je iko tada prokomentarisao da je taj akt usmjeren protiv Hrvata kao što se to pokušava reći za sve one koji su protiv održavanja Thompsonovog koncerta i takva teza očigledno želi ovdje da se proturi“, smatra Magazinović.

Prema njegovim riječima, oni koji opravdavaju Thompsonov dolazak često spominju domoljublje kao jedan od bitnih elemenata njegove karijere, „međutim, veliki problem predstavlja kada se u domoljublje i partiotizam upakuje fašizam i nacionalizam što u ovom slučaju često bude slučaj“.

Magazinović ističe da je možda i ovaj događaj nešto što može potaći i ponovo vratiti u žižu inicijativu o zakonu o zabrani djelovanja fašističkih organizacija i isticanja fašističkih simbola koji je pokrenulo devet nevladinih organizacija.