BiH
11

Magazinović: SDP danas o prodaji Sarajevo osiguranja i cestogradnji

FENA
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Saša Magazinović izjavio je uoči 9. sjednice Glavnog odbora ove stranke koja se održava danas u Sarajevu, da će poseban naglasak sjednice biti na cestogradnji te prodaji Sarajevo osiguranja, za koju SDPBiH smatra da je "sve samo ne transparentna", kao i da je cijena sporna.

Navodi da je na njihovu inicijativu zakazana tematska sjednica Federalnog parlamenta, na kojoj od vlasti očekuju odgovor o tome "kako je moguće da za dvije i po godine, iako su imali sve preduslove, nisu izgradili metar autoputa".

"Istovremeno, u proceduri je Zakon o akcizama na nivou BiH gdje se predviđaju novi nameti preko leđa građana za izgradnju te cestovne infrastrukture, koju nisu počeli graditi", ocijenio je.

Osim navedenog, kaže, razgovarat će i o početku izrade izbornog programa te će analizirati i razgovarati o političkoj situaciji u BiH.

Predsjednik Glavnog odbora SDPBiH je istakao da je njihov zadatak kao opozicije da se okupe i rade zajedno te da, kako je rekao, "do 2018. godine sačuvaju zemlju".

"Pitanje je da li postoji država u kojoj će izbori biti održani, jer svi procesi koji se trenutno dešavaju su toliko retrogradni i nazadni, da ima razloga za veliku zabrinutost", smatra Magazinović.

Osvrnuo se i na izjavu specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) i šefa Delegacije EU u BiH ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka koji je kazao da ukoliko BiH želi postati članicom EU, mora izmijeniti postojeći ustav.

"To nije sporno, jer svaka država je na kraju svog puta prilikom priključenja EU kao završni korak mijenjala ustav", naglasio je Magazinović, podsjećajući da je i ranije EU insistirala da to bude prvi korak BiH.

Međutim, on tvrdi da u BiH trenutno ne postoji političku kapacitet i snaga da se to i uradi.

Predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić kazao je da ova stranka "ne želi dati legitimitet trenutnim vlastima, koje činjenicu da sve što do sada nisu uradile, a trebale su, pokušavaju izmijeniti kompozicijom ili prekompozicijom vlasti".

"Ova vlast nije u interesu naroda i građana BiH, ali jeste njihova izborna volja. Danas imamo potpuno izgubljene dvije godine aktuelne vladavine vladajuće koalicije, zaustavljene su sve investicije i javni radovi, a umjesto obećanih fondova na državnom nivou za razvoj i poticaj privrede, imamo samo deklarativnu priču o ispunjavanju uslova na evropskom putu", mišljenje je Nikšića.

Uz ocjenu da je BiH potpuno blokirana, Nikšić je naveo da se Predsjedništvo BiH ne sastaje, da Parlamentarna skupština ne radi, a da Vijeće ministara, kako smatra, donosi odluke i zakone koji suštinski ništa ne mijenjaju.