Susret u Litvaniji
0

Magazinović s Reyndersom: Poštivanje presuda za ratne zločine je put za pomirenje u regiji

A. Ku.
Didier Reynders i Saša Magazinović (Foto: Parlamentarna skupština BiH)
Didier Reynders i Saša Magazinović (Foto: Parlamentarna skupština BiH)
Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović sastao se sa evropskim komesarom za pravdu Didierom Reyndersom.

U kontekstu usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici sagovornici su saglasni da je poštivanje presuda za ratne zločine neizostavan dio puta za pomirenje u regiji.

U ovom kontekstu spomenuta je potreba da se odupre svim vrstama revizionizma i manipulacija kojima smo svjedočili u proteklom periodu.

Magazinović i Reynders razgovarali su i o evropskom putu Bosne i Hercegovine, složivši se da je učinjen značajan napredak i da trenutni politički zastoj treba okončati što prije.

Govoreći o asistenciji koju na evropskom putu daju međunarodne organizacije, u slučaju Vijeća Evrope sagovornici smatraju da može i mora biti veća i vidljivija.

Po pitanju članstva Kosova u Vijeću Evrope, istaknuto je zajedničko mišljenje da svi građani Kosova, kako Albanci i Srbi, tako i svi ostali, zaslužuju pristup Evropskom sudu za ljudska prava što će biti jedan od rezultata prijema Kosova u ovu multilateralnu organizaciju.

Reynders i Magazinović su također razgovarali o viđenju neophodnih reformi Vijeća Evrope kako bi ova najstarija evropska organizacija jačala svoje prisustvo i politički utjecaj.

Reynders je upoznao Magazinovića sa svojim viđenjem ovog procesa u kontekstu njegove kandidature za generalnog sekretara Vijeća Evrope, o čemu će odlučivati Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Magazinović boravi u Litvaniji, gdje u funkciji predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSVE učestvuje u radu Stalnog komiteta PSVE koji se održava u pripremi plenarnog zasjedanja narednog mjeseca u Strazburu.