U Budvi
0

Magazinović potpisao sporazum o saradnji Zelenog kluba BiH i Zelene parlamentarne grupe Crne Gore

I. M.
Foto: Parlamentarna skupština BiH
Foto: Parlamentarna skupština BiH
Poslanik u Predstavničkom domu i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović u Budvi potpisao sporazum o saradnji Zelenog kluba BiH i Zelene parlamentarne grupe Crne Gore.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Zelenog kluba BiH Saša Magazinović i predsjednica Zelene parlamentarne grupe Crne Gore Zdenka Popović, u prisustvu članica i članova parlamenata i predstavnika institucija dvije države, potpisali su danas u Budvi Sporazum o saradnji, čime je ozvaničena saradnja izabranih zvaničnika dvije države okupljenih oko tema klimatskih promjena, energetike, urbane mobilnosti, obnovljivih izbora energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

U svjetlu namjere za jačanje inkluzivne regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te vođeni željom da se izazovi tranzicije pretvore u mogućnosti, potpisnici Sporazuma posebno su naglasili opredjeljenje za saradnju zvaničnika iz obje države u procesima transformacije regiona, kao i spremnost da se pravilno i blagovremeno djeluje na suočavanju sa sve većim ekološkim i klimatskim izazovima u regionu Zapadnog Balkana.

Sporazumom se, pored ostaloga, navodi da je smanjenje onečišćenja zraka, vode i tla u regionu zajednički interes koji proizilazi iz primarne brige za zdravlje ljudi.

Potcrtana je namjera za saradnju u procesu tranzicije sa linearne na cirkularnu ekonomiju, istovremeno podržavajući potrebu za istraživačkim i inovacijskim sistemom koji će podržati ovu tranziciju, a sa ciljem da se na ovaj način dodatno doprinese zaštiti okoliša i svedu na minimum količine nastalog otpada u regionu.

Usaglašenim dokumentom posebno je prepoznat Evropski zeleni plan kao nova strategija rasta Evropske unije prema modernoj, klimatski neutralnoj i konkurentnoj ekonomiji, te je iskazana spremnost na saradnju u implementaciji preporuka i smjernica Energetske zajednice i Transportne zajednice.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji Zelenog kluba BiH i Zelene parlamentarne grupe Crne Gore očekuje se intenziviranje saradnje predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, ali i nevladinog sektora i medija kroz zajedničke inicijative, konkretne akcije, razmjenu iskustava i druge oblike saradnje u oblastima od zajedničkog interesa za dvije države.

Značajan doprinos uspostavljanju saradnje zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore dale su Škole političkih studija Vijeća Evrope iz dvije države, kao i regionalna kancelarija Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).