Pitanje bez odgovora
71

Magazinović: Koliko novca je "ušlo" u BiH za migrantsku krizu, ko ga je potrošio i zašto?

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović kazao je kako danas ima niz pitanja za Vijeće ministara o migrantskoj krizi s obzirom na to da nadležne institucije daju različite podatke o broju migranata koji će se uputiti Balkanskom rutom ka BiH.

Uoči hitne sjednice na kojoj se razmatra Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona, Magazinović je kazao kako će tražiti odgovor na pitanje šta je Vijeće ministara BiH uradilo po pitanju navoda gradskih vlasti u Bihaću i Vlade USK o tome da institucije Hrvatske neovlašteno prebacuju migrante u BiH.

"Pitat ću ih kako dvije državne institucije 'barataju' različitim podacima? Granična policija kazala je da prijeti potencijalni dolazak 75.000 migranata na ovoj ruti, dok Služba za poslove sa strancima kaže da ih dolazi 50.000. Ni od jednih ni od drugih ne zavisi da li će oni zaista krenuti prema BiH, ali ovi podaci govore o njihovoj nesaradnji", kazao je Magazinović.

Istakao je kako od sredine prošle godine pokušava dobiti odgovor na pitanje koliko novca je "ušlo" u BiH za pomoć u rješavanju migrantske krize, ko je potrošio taj novac i zašto.

"Tri puta postavljam pitanje predsjedavajućem Denisu Zvizdiću, ali on to ignoriše. Kad-tad će morati dati odgovor budući da međunarodne institucije kažu da nam pomažu, ali u USK kažu da nemaju tog novca. Također, jedno od pitanja će biti ko iznajmljuje prostore migrantima", kazao je Magazinović.

Podsjetimo, Vlada USK dala je rok od 30 dana državnim vlastima da preuzmu kontrolu i izmjeste migrantske centre van gradova te da će, ukoliko to ne učine, sami rasformirati centre i zabraniti ulazak migrantima.