Na prijedlog udruženja
288

Magazinović inicirao izmjene Zakona o saobraćaju: Kazne za "parking papke" 200 KM

S. Š. U.
Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u Parlamentu BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u Parlamentu BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je jučer u proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Za one koji prekrše odredbe, ukoliko izmjene budu usvojene, predviđena je kazna u iznosu od 200 KM i jedan kazneni bod.

Magazinović je obrazložio kako je jučer predao Prijedlog izmjena Zakona "protiv parking papaka", a na prijedlog više udruženja. Izmjene zakona predviđaju novčanu kaznu u iznosu od 200 KM ukoliko se prekrši odredba zabrane parkiranja na označeno mjesto koje je rezervirano za osobe sa invaliditetom.

"Pa neka izvole i svjesno onemoguće nečije kretanje i funkcionisanje", istakao je Magazinović.

Naveo je kako ne može biti ista kazna za prekršaj parkiranja na zelenoj površini i na mjesto predviđeno za osobe sa invaliditetom jer posljedice takvih radnji nisu jednake.

Izvor: LinkedIn
Izvor: LinkedIn

Magazinović ističe kako je Općinsko vijeće sarajevske općine Stari grad već ranije uputilo ovakvu inicijativu državnim institucijama.

"Ipak, shvatili smo da je u ovom slučaju bolje napisati Zakon i predložiti ga nego čekati mjesecima da to uradi Vijeće ministara, ili vjerovatnije, ne uradi", navodi zastupnik SDP-a.