BiH
9

Magazinović: Graditi most ka EU bez Brisela je bespravna gradnja

FENA
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izvještaj o napretku BiH je manje-više očekivan i to što je neko stavio na papir da presuda "Sejdić-Finci" mora biti implementirana ne umanjava niti uvećava našu obavezu da taj posao završimo, kazao je u izjavi za Agenciju Fena član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Saša Magazinović, koji je prisustvovao sjednici Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

Ovu tvrdnju potkrijepio je i primjerom vitalnog nacionalnog interesa u FBiH, ali i na nivou BiH.

"Napisao to neko ili ne, jasno je da u FBiH, pa i BiH, postoji zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa jednako kao što postoje i retoričke prijetnje i osporavanja države", pojasnio je.

Stava je da je odgovornost definitivno u BiH, ali i dodao da je jasno da je BiH za rješavanje ovog problema neophodno snažno liderstvo iz Brisela.

"Za sada ga, nažalost, nema niti se nazire ličnost u strukturama Evropske komisije, a koja će reći istinu koja bi otprilike mogla glasiti: ako smo prijatelji BiH i vidimo da unutrašnja ustavna struktura onemogućava dogovor onda ćemo im pomoći na konkretan način i nećemo se ponašati kao Plavi šljemovi '92. godine, odnosno, kao nijemi posmatrači prilika bez ikakve namjere da konkretno pomognemo", istakao je Magazinović.

Podsjetio je da je komesar Štefan Fuele vrlo jasno rekao da je sada vrijeme da se gradi most između Dejtona i EU, ali smatra da se taj most definitivno ne može graditi bez EU.

"Most ne možemo graditi bez EU jer nam pomoć EU na tom putu treba, a i graditi most ka EU bez Brisela je bespravna gradnja", zaključio je Magazinović.