Za antifašizam
35

Magazinović: Fašizam je institucionalizovan, predstoji nam teška borba

Piše: I. Č.
Dan pobjede nad fašizmom, koji se slavi 8. i 9. maja, poslužio je antifašistima ne samo da ukažu na to kako baštine tradiciju antifašizma, nego i da upozore da fašizam nije poražen.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je za Klix.ba da su nas na to podsjetile nedavne aktivnosti odavanja počasti ustaškim liderima, kao i postrojavanje četnika u Višegradu.

"Mi bismo kao država, osim deklarativnog isticanja antifašističkih vrijednosti, trebali imati i jedan zakon koji zabranjuje takve organizacije. Namjera SDP-a je išla i ide u tom pravcu, ali u Parlamentarnoj skupštini postoje ljudi koji se deklarativno zalažu za takve stvari, a kad dođe vrijeme da glasaju onda to ne urade iz nekog razloga. Kad dođe do toga da dignu ruku, onda nađu razne razloge da to ne učine", kazao je Magazinović, dodavši da nam to govori da fašizam nije pobijeđen.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ističe da se obilježava 72. godišnjica pobjede nad fašizmom, a da u Parlamentu BiH još uvijek ne mogu proći zakoni koji ograničavaju djelovanje fašističkih, odnosno neofašističkih organizacija.

"To nam govori da fašizam nije pobijeđen. To nam govori da građani glasaju za ljude čije ponašanje u konačnici govori da je riječ o licemjerima koji jedno govore, drugo rade, a ko zna šta misle. To nam u najmanju ruku treba biti putokaz da se svi zajedno trebamo uozbiljiti i suočiti sami sa sobom te odabrati stranu. Što se mene tiče, to je ona strana koju su naši odabrali kad su se suprotstavili okupatoru od 1941. godine do 1945. godine", rekao je Magazinović.

Dodao je da će SDP nastaviti takvo djelovanje, što kroz pojedinačne, što kroz kolektivne aktivnosti.

"Jedna takva aktivnost se i danas dešava u Sarajevu. Održan je veliki marš antifašista i pokazao da Sarajevo nije onakvo kakvim ga predstavljaju, uz ostalo i visoki dužnosnici ovog grada. Permanentna aktivnost SDP-a je podsjećanje na našu antifašističku tradiciju", poručio je Magazinović.