Mukotrpan proces
531

Magazinović: Dokle smo s legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe

N. C.
Saša Magazinović (Foto: T. S./Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: T. S./Klix.ba)
Član Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović aktivno se bori za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji, a sada postavlja pitanje dokle smo s legalizacijom.

Magazinović je početkom maja razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom o ovoj temi, kako navodi u današnjoj u objavi na Facebooku, Tegeltija je ispunio obećanje, ali proces legalizacije i dalje ide sporo.

"Krajem maja Vijeće ministara je donijelo odluku o dopuni sastava Komisije za suzbijanje opojnih droga. Predsjedavajući Tegeltija je ispunio obećanje. Dva mjeseca se čekalo da pošalju odluku na objavu u Službene novine. Kažu mi da je do ministarstva sigurnosti. Do danas konstitutivna sjednica Komisije nije sazvana. To je posao ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević", naveo je.

Dok se nadležni vrte u krug, teško oboljeli pacijenti u BiH prinuđeni su ilegalno nabavljati ulje kanabisa upitnog kvaliteta, pri čemu su dodatno izloženi riziku da budu uhapšeni zbog toga.

Da su moguće izmjene zakonskih regulativa i legalizacija marihuane u medicinske svrhe uz volju i rad nadležnih, dokaz su prije svega zemlje iz regije, ali i Evrope. Kanabis je dozvoljeno koristiti u medicinske svrhe u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. Srbija i Crna Gora, kao i BiH, i dalje čekaju na legalizaciju i dekriminalizaciju upotrebe kanabisa.