Susret s predstavnikom State Departmenta
0

Magazinović: Članstva u NATO-u i EU nemaju alternativu

Klix.ba
Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović susreo se danas sa predstavnikom State Departmenta zaduženim za BiH, Michaelom Fooksom i šefom Političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Tamirom G. Waserom.

Magazinović je istakao da SDP BiH iskreno cijeni i poštuje sve ono što su Sjedinjene Američke Države činile i što čine za BiH, kao i dugogodišnji konstruktivan angažman Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH koji nedvojbeno ima za cilj pomoć u bržem i efikasnijem funkcionisanju institucija, te ubrzanje puta BiH u NATO i EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenja, prije svega, o dva ključna politička pitanja, a to su rješavanje pitanja vojne imovine i aktivnosti na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH“.

Istaknuto je da rješavanje pitanja vojne imovine, kao preostalog uslova da Bosna i Hercegovina učini korak naprijed ka punopravnom članstvu u NATO-u, nema alternativu. Magazinović je istakao da će SDP BiH, kao i do sada, biti konstruktivan učesnik ovog procesa.

Pored toga, on je informisao Fooksa i Wasera o procesu koji vodi Delegacija EU na rješavanju problema implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH“, naglasivši da je dobijanje kandidatskog statusa u EU jedan od političkih prioriteta.

Govoreći o političkoj krizi u FBiH, Magazinović je istakao da posljednja dešavanja, čija je odlika nepoštivanje demokratskih vrijednosti i principa, te stalne blokade normalnog funkcionisanja institucija, pokazuju da u BiH, na žalost, još uvijek egzistiraju pojedinci i stranke koje pokazuju potpunu demokratsku nezrelost, saopćeno je iz SDP-a.