Spriječiti krađu
51

Magazinović: CIK će biti saučesnik krađe ako ne objavi spisak registrovanih za glasanje poštom

Klix.ba
Saša Magazinović (Foto: N. G./Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: N. G./Klix.ba)
Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je za Klix.ba da smatra kako je u interesu najšire javnosti da se otkrije svaki slučaj izborne prevare, gdje su osobe mimo njihovog znanja prijavljene da glasaju u inozemstvu.

"U prevari definitivno učestvuju političke stranke koje pokušavaju spriječiti izborni poraz krađom identiteta građana. CIK će biti saučesnik ako se nastavi ponašati kao posmatrač i ne objavi spisak više od 75 hiljada imena birača po državama, registrovanih da glasaju poštom", kazao je Magazinović.

Navodi da dio birača ne zna da ih je neko u njihovo ime prijavio na adresu u nekoj državi da glasaju poštom.

"Ova krađa identiteta se mora raskrinkati, a CIK prije svih, a onda i Tužilaštvo i policijske agencije moraju urgentno reagovati i dati svoj doprinos", rekao je Magazinović.

Poručio je kako SDP zahtijeva da CIK, u skladu s Izbornim zakonom, dostavi političkim subjektima spisak registrovanih za glasanje, ali i da ga javno objavi na web stranici CIK-a BiH, uz zaštitu ličnih podataka.

"Po svaku cijenu treba spriječiti da oni koji godinama pljačkaju državu ovaj put ukradu i izbore i demokratiju", zaključio je Magazinović.