{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Madrid podržava Prud

S
21.5.2009. u 20:52
0
7
Madrid podržava Prud
0
Madrid podržava Prud
Foto: DW
Španija pruža punu podršku nastavku prudskog procesa, konstatovano je danas u Sarajevu tokom sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Sulejmana Tihića sa španskim ministrom inostranih poslova Miguelom Angelom Moratinosom. Dodik je, nakon sastanka sa Moratinosom, izjavio novinarima da trenutno u Sarajevo svi pričaju o predstojećem kongresu SDA, što je potencijalni razlog zastoja mnogih procesa u BiH i ponovo istakao da je za RS uslov, bez kojeg se ništa ne može uraditi, prihvatanje Srpske u političkom i teritorijalnom smislu. "Federacija BiH može sama po sebi da se organizuje i nije pristojno o tome da ja govorim", istakao je Dodik.
Predsjednik SNSD-a je tokom susreta istakao da BiH ima svoj međunarodni subjektivitet utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali da je problem to što u BiH ne postoji unutrašnji politički konsenzus o tome na koji način zemlja treba da funkcioniše.

Prema njegovim riječima, dobra je vijest da su od tri zakona, koja su neohodna za ispunjavanje Mape puta da BiH dobije bezvizni režim, dva usaglašena.

"Treći će, vjerovatno, biti usaglašen u ponedjeljak ili utorak tako da će ti uslovi biti ispunjeni", rekao je Dodik.

On je naglasio da trebaju biti nastavljeni razgovori ali da, realno gledano, postoje dijametralno suprotni stavovi vezano za unutrašnju organizaciju u BiH.

Govoreći o predstojećem kogresu SDA, Dodik je naveo da njega mnogo ne zanima taj skup, iako je "očigledno je da mnogi procesi stoje zbog njega i što nije artikulisan jasan stav, prvenstveno bošnjačkih političkih stranaka".

On je istakao da je imao ugodan razgovor sa ministrom spoljnih poslova Španije, zemlje federalnog karaktera, koja ima značajno iskustvo u vezi sa evropskim uključivanjem ne samo državnih, veći i pokrajinskih organa.

"Naravno, BiH je prema Evropi jasno definisana, ali mislim da se moraju entiteti više uključiti u to što se zove evropska praksa i evropski procesi, za šta je Španija sigurno dobar primjer", naglasio je Dodik.

Predsjednik SDA Tihić je rekao da je tokom susreta sa španskim ministrom inostranih poslova bilo riječi o aktuelnoj situciji u BiH, uslovima za zatvaranje OHR-a, prudskom procesu i potrebi nastavka dijaloga.

"Mi ćemo morati nastaviti da radimo na rješavanju problema ne samo u prudskom procesu već i u procesu u kojem su razgovarli šest lidera parlamentarne većine", naglasio je Tihić.

Prema njegovim riječima, lideri prudske trojke su pokušali da olakšaju razgovore šestorke i da dođu do rješenja.

"Tako smo rješili Brčko. Nastavićemo razgovarati s ciljem rješavanja drugih problema, s tim da kada je riječ o ustavnoj reformi nemamo kapacitet, jer će se morati uključiti predstavnici i drugih političkih stranaka", dodao je on.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović istakao je da su "predstavnici prudske trojke" iznijeli svoje stavove kako vide budućnost BiH.

"Rekao sam da ovakva BiH ne može funkcionisati, odnosno teško da može pristupiti evroatlantskim integracijama. Mi vjerujemo da bi prije narednih izbora trebalo svakako napraviti reorganizaciju po mjeri sva tri naroda", dodao je Čović

Prema njegovim riječima, ekonomska kriza bi se na neki način trebala iskoristiti kao šansa da se to napravi i da budu stvoreni preduslovi da se OHR zatvori ove godine, te da eventualno, kada prvom polovinom naredne godine Španija bude predsjedavala EU, BiH preda kandidaturu za članstvo.

"Tu je naša šansa i za NATO. Imali smo veliko razumijevanje ministra Moratinosa u promišljanju da sami trebamo da definišemo buduće uređenje, a da će Španija biti partner koji će pomoći", ističe Čović.

On je naglasio da tri konstitutivna naroda u BiH trebaju ostvariti punu konstitutivnost, kako je dogovoreno u Prudu i Banjaluci.

"Time rješavamo pitanje brojnosti silnih parlamenata i vlada prije svega u Federaciji BiH. To je preskupa administracija koja ne može preživjeti. Vjerujem da bi nas trojica morali nastaviti razgovore kako bi poslali poruku da se možemo dogovoriti, jer tada ima smisla tražiti pomoć drugih", dodao je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: