Posjeta
0

Mađarska nastavlja da pruža pomoć i podršku BiH

Sarajevo-x.com
U sklopu zvanične posjete Republici Mađarskoj, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj se 7. septembra 2009. godine susreo sa ministrom vanjskih poslova Republike Mađarske Péterom Balázsom.

Ministar Balázs je izjavio da će Bosna i Hercegovina nastaviti da uživa punu pomoć i podršku Republike Mađarske na putu ka euroatlanstkim integracijama, te da je mađarska strana čvrsto opredijeljeni da pruža političku podršku kao i pomoć u okviru transfera znanja i iskustava, a sve u cilju ispunjavanja uvijeta postavljenih pred našu zemlju na putu ka EU. Ovom prilikom ministar Balázs je pohvalio uspijehe u oblasti reforme odbrane, te izrazio očekivanja da će BiH uspješno sprovesti i ostale reforme.

Ministar Balázs je naglasio da će Mađarska nastaviti podržavati napore koje čini naša zemlja u ispunjavanju uslova iz Mape puta, a u cilju dobijanja liberalizacije viznog rezima sa zemljama Šengena. Ovom prilikom ministar Balázs je uručio poziv ministru Alkalaju za sudjelovanje na Ministarskoj konferenciji u organizaciji Višegradske grupe (V4) i evropske trojke (Španjolska-Belgija-Mađarska) koja će se održati 06. oktobra 2009. godine. Tema ministarske konferencije biti će odnosi EU – Zapadni Balkan.

Na sastanku je obostrano izražena podrška vezana za plasiranje novih «twining» projekata u budućnosti, te je istaknuta neophodnost nastavka ekonomske suradnje sa akcentom na suradnju u oblasti izgradnje infrastrukture, energije i transporta.