BiH
0

Mađarska donirala 20.000 dolara za akcije deminiranja u BiH

FENA
Vlada Republike Mađarske donirala je putem Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (International Trust Fund Demining and Mine Victim Assistance - ITF) 20.000 dolara za proces deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom danas je u Ambasadi Republike Mađarske u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova te zemlje i ITF-a.

Dokument kojim se definiraju uvjeti korištenja spomenutih sredstava potpisali su mađarski ambasador u BiH Imre Varga i šef Ureda ITF-a za BiH Roman Turšić.

Ambasador Varga istaknuo je kako će Republika Mađarska, odnosno vlada te zemlje i nadalje biti prisutna u svim aktivnostima humanitarnog karaktera koje se provode u Bosni i Hercegovini.

"Smatram da moramo ne samo riječima nego i djelom doprinositi stabiliziranju prilika u BiH i regionu" - kazao je mađarski ambasador.

Potpisivanje spomenutog dokumenta pozdravio je i šef bh. ureda ITF-a Roman Turšić, naglašavajući značaj doniranih sredstava za protuminsko djelovanje u BiH.

Svečanom činu potpisivanja memoranduma prisustvovali su mađarski vojni ataše u BiH Akos Szabo te predstavnici bh. ministarstava vanjskih poslova i odbrane - ambasador Nedžad Hadžimusić i Slobodan Vujović.

Putem ITF-a, osnovanog 1998. godine sa sjedištem u Ljubljani, dosad je prikupljen oko 201 milion dolara namijenjenih deminiranju u regionu i šire.

Zahvaljujući ovom novcu, dosad je u regionu Balkana "očišćeno" više od 63 miliona metara kvadratnih minama kontaminiranog zemljišta.