{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarska donirala 20.000 dolara za akcije deminiranja u BiH

F
25.5.2006. u 15:03
0
0
Mađarska donirala 20.000 dolara za akcije deminiranja u BiH
0
Mađarska donirala 20.000 dolara za akcije deminiranja u BiH
Vlada Republike Mađarske donirala je putem Međunarodnog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (International Trust Fund Demining and Mine Victim Assistance - ITF) 20.000 dolara za proces deminiranja u Bosni i Hercegovini.
Tim povodom danas je u Ambasadi Republike Mađarske u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova te zemlje i ITF-a.

Dokument kojim se definiraju uvjeti korištenja spomenutih sredstava potpisali su mađarski ambasador u BiH Imre Varga i šef Ureda ITF-a za BiH Roman Turšić.

Ambasador Varga istaknuo je kako će Republika Mađarska, odnosno vlada te zemlje i nadalje biti prisutna u svim aktivnostima humanitarnog karaktera koje se provode u Bosni i Hercegovini.

"Smatram da moramo ne samo riječima nego i djelom doprinositi stabiliziranju prilika u BiH i regionu" - kazao je mađarski ambasador.

Potpisivanje spomenutog dokumenta pozdravio je i šef bh. ureda ITF-a Roman Turšić, naglašavajući značaj doniranih sredstava za protuminsko djelovanje u BiH.

Svečanom činu potpisivanja memoranduma prisustvovali su mađarski vojni ataše u BiH Akos Szabo te predstavnici bh. ministarstava vanjskih poslova i odbrane - ambasador Nedžad Hadžimusić i Slobodan Vujović.

Putem ITF-a, osnovanog 1998. godine sa sjedištem u Ljubljani, dosad je prikupljen oko 201 milion dolara namijenjenih deminiranju u regionu i šire.

Zahvaljujući ovom novcu, dosad je u regionu Balkana "očišćeno" više od 63 miliona metara kvadratnih minama kontaminiranog zemljišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: