Saznaje portal Klix.ba
1k

Mađarska blokira sankcije EU, ali Njemačka i partneri u martu samostalno uvode sankcije Dodiku

R. D.
Vijeće EU
Vijeće EU
Sutrašnja sjednica Vijeća Evropske unije neće donijeti toliko očekivane sankcije Miloradu Dodiku i njegovom režimu, saznaje portal Klix.ba. Ipak, u narednom mjesecu Njemačka i druge zemlje krenuti će u proces pojedinačnog sankcioniranja režima iz Banje Luke.
Kako saznajemo na sutrašnjem glasanju većina zemalja će biti za sankcije, ali će doći do opstrukcije Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Osim pojedinačnih razloga ove tri zemlje, ključan razlog za ovakav sutrašnji rasplet je što tek u martu treba biti usvojen okvir Evropske unije za sankcije koji se usvaja svake godine. Prije glasanja o sankcijama Miloradu Dodiku svi žele da se prvo obnovi taj godišnji okvir za sankcije.

Za njegovo usvajanje potreban je konsenzus, a za uvrštavanje imena na listu samo kvalificirana većina. Zanimljivo je da Mađari, najodaniji Dodikov briselski saveznik, prijete da će glasati čak i protiv okvira.

Ipak, najvjerovatniji ishod je da će u martu dio članica, predvođeni Njemačkom, ići samostalno sa sankcijama.

Sutrašnje glasanje u Vijeću EU dolazi nakon što je Evropski parlament osudio je Dodikov secesionizam i pozvao Evropsko vijeće da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima. Ovaj se navodi u amandmanu uz godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika.