Poruka iz Pariza
183

Macronova zastupnica kritikovala francuske desničare koji podržavaju Dodika

D. Be.
Nathalie Loiseau i Emmanuel Macron
Nathalie Loiseau i Emmanuel Macron
Nathalie Loiseau, bivša savjetnica francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ministrica za vanjske poslove te zemlje i trenutna zastupnica u Evropskog parlamentu kritikovala je desničara Thierryija Marianija koji prisustvuju obilježavanju neustavnog Danu RS-a u Banjoj Luci.
Ona je na Twitteru pitala da li je izbor šefice desničarskog "Nacionalnog okupljanja" Marine Le Pen da njen zastupnik u Evropskom parlamentu Thierry Mariani ide na noge lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku koji prijeti otcjepljenjem RS-a iz Bosne i Hercegovine, dok istovremeno negira zločine i veliča ratne zločince.
Ova reakcija stiže nakon informacije da će dvojica francuskih radikalno desničarskih parlamentaraca prisustvovati obilježavanju dana RS-a koji je neustavan praznik.

Svoje prisustvo najavili su Thierry Mariani i Herve Juvin, članovi Nacionalnog fronta na čijem je čelu Marine Le Pen. Mariani je obavijestio da su već došli u Banju Luku koju je nazvao "glavnim gradom Republike Srpske".

Milorad Dodik je iskoristio instituciju Bosne i Hercegovine, koju često negira, da bi uputio poziv francuskim parlamentarcima za prisustvo na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske.

Prema pisanju francuskih medija, Mariani je u dugoj političkoj karijeri bio na nekoliko značajnih funkcija. Bio je zvaničnik jedne od najznačajnijih stranaka, Republikanske stranke. Djelovao je u ekstremno desnoj frakciji ove stranke, a onda se pridružio Nacionalnom okupljanju koji se ranije zvao Nacionalni front.

Juvin je biznismen koji je u javnosti poznat i kao autor nekoliko knjiga. Savjetnik je Marine Le Pen. Jedan je od kolumnista magazina Elements koji je osnovao jedan od teoretičara francuske desnice Alain de Benoist.