Nakon sastanka s Vučićem
138

Macron: Vrlo nam je važno da Bosna i Hercegovina ostane ujedinjena zemlja

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon sastanka u Parizu predsjednici Francuske i Srbije Emmanuel Macron i Aleksadar Vučić održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su se, između ostalog, dotakli i Bosne i Hercegovine.

"Želim ponavljati koliko nam je važno, koliko i vama gospodine predsjedniče, da Bosna i Hercegovina ostane ujedinjena zemlja. Evropski plan rasta za Zapadni Balkan podržavat će sve napore zemalja regije da prevaziđu konflikte prošlosti, usvajaju reforme i povećavaju konkurentnost u ekonomiji", rekao je Macron.

Također, francuski predsjednik je dodao da Francuska cijeni privrženost Srbije jedinstvu u BiH.

S druge strane, Vulić je kazao da Srbija održava i da je uvijek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da će to nastaviti činiti.

"Što se svih drugih stvari tiče, ja vjerujem da ima još mnogo oblasti gdje ćemo našu saradnju da produbimo. Mi vama vjerujemo gospodine predsjedniče. Vi ste meni obećali neke sitnice – koje su za vas sitnica, a za mene i za nas, za našu zemlju, krupne stvari. I to ste u potpunosti ispunili. Vi ste čovjek od riječi, ja vam izuzetno vjerujem. I mi izuzetno poštujemo i volimo Francusku", rekao je Vučić.