U posjeti Kini
0

Macron traži da se Evropa priključi kineskom projektu obnove Puta svile

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je danas Evropu da se uključi u kineski projekt oživljavanja Puta svile na početku svoje posjete Kini, prenosi AFP.

Macron je uputio poziv Evropi i Kini da se zajedno suoče sa problemom globalnih klimatskih promjena pohvaljujući dosadašnju ulogu svojih domaćina.

"Naše su sudbine povezane. Budućnost treba Francusku, Evropu i Kinu", rekao je Macron u govoru prilikom posjete sjevernom gradu Xian, odakle počinje drevni trgovački put.

Kina je lansirala ideju o infrastrukturnom programu teškom hiljadu milijardi dolara koji bi omogućio razvoj područja koja su nekada putem trgovine povezivala Kinu za ostatkom svijeta. U Evropi su neki taj projekt tumačili kao kineski ekspanzionizam. Iako je Francuska bila oprezna u prvi mah, Macron je prihvatio inicijativu.

"Taj projekt predstavlja priliku da gradimo mostove između država i civilizacija, kao što je to činio drevni put svile. Smatram da je važno da Evropa i Kina jačaju saradnju na toj inicijativi, a Francuska je spremna preuzeti vodeću ulogu", rekao je Macron u intervjuu za kinesku internet stranicu China.org.cn.

On je istaknuo kako se projekt treba realizirati u okvirima "balansiranog partnerstva". Macronov dolazak u Kinu nova je faza u njegovoj diplomatiji, s obzirom na to da je do sada bio fokusiran na Evropu i Afriku. Izrazio je nadu da će sa Pekingom ostvariti strateško partnerstvo na različitim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.

Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu pokloniti konja - penzionisanog "člana" Republikanske garde, prenosi AFP. Sa njim u delegaciji je 60 privrednika i predstavnika institucija, te Macronova supruga Brigitte.

Nakon posjete sjeveru države Macron stiže u Peking.