Macron Bosnu i Hercegovinu nazvao "tempiranom bombom"

Macron Bosnu i Hercegovinu nazvao "tempiranom bombom"
153
A. P.
7.11.2019. u 17:54
429
komentara
153

dijeljenja
Macron Bosnu i Hercegovinu nazvao "tempiranom bombom" Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron upotrijebio je teške riječi govoreći o Bosni i Hercegovini u opsežnom intervjuu za list The Economist.
On je poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku". Dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

"Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), glavno pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina", rekao je između ostalog Marcon.Kao treći problem je naveo potrebu izmjena procedura primanja novih članova EU prije početka pregovora.

"Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjeseci, bit ću spreman ponovo početi pregovore. Ako i oni postignu dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformišemo samu Evropsku uniju", istakao je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, poručio je da se "polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".
Prijavi grešku


Komentari (429)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...