{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MaClane: NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim aspektima Partnerstva za mir

F
13.2.2007. u 11:52
0
0
MaClane: NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim aspektima Partnerstva za mir
0
MaClane: NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim aspektima Partnerstva za mir
NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim različitim aspektima Partnerstva za mir, izjavio je danas u Sarajevu politički savjetnik NATO-a za BiH Bruce MacLane.
Bruce MacLane je ovo izjavio na početku sastanka delegacije NATO-a i predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH posvećenog mjestu i ulozi sistema zaštite i spašavanja u BiH nakon prijema u Partnerstvo.

- Jedna stvar koju je važno shvatiti, a posebno vaša javnost, jeste da se Partnerstvo za mir odnosi na mnogo više nego samo na odbranu, a civilno planiranje za vanredne situacije i pripremanje odgovora na katastrofe je jedan aspekt, kazao je on.

MacLane je naveo da današnja posjeta delegacije NATO-a predstavlja prvi kontakt s Ministarstvom sigurnosti BiH u ovoj važnoj oblasti.

Pomoćnik za civilnu zaštitu u Ministarstvu sigurnosti Samir Agić je istaknuo da je sistem zaštite i spašavanja izuzetno zastupljen u NATO-u, a NATO snažno podržava razvoj ovog sistema u svojim članicama i članicama Partnerstva za mir.

Teme današnjeg sastanka isključivo su vezane za saradnju između NATO-ovog štaba i Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti zaštite i spašavanja, a posebno se odnose na direknu saradnju, razvoj sistema i aktivnosti na donošenju zakona o zaštiti i spašavanju BiH, koji treba da odredi osnovne strukture zaštite i spašavanja u BiH koje su neophodne kako bi BiH mogla računati na ravnopravno članstvo u evroatlantskim strukturama, kazao je Agić.

Predviđeno je da sastanak traje cijeli dan, a osim iz Ministarstva sigurnosti BiH, pozvani su i predstavnici svih dijelova sistema zaštite i spašavanja u BiH, uključujući Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH te entitetske uprave civilne zaštite.

Planirano je da NATO-ovi predstavnici prezentiraju strukturu NATO-a u oblastima civilnog planiranja u odgovoru na katastrofe i elemente "Individualnog razvojnog programa", koji je jedan od ključnih dokumenata programa "Partnerstvo za mir".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: