{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MaClane: NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim aspektima Partnerstva za mir

F
13.2.2007. u 11:52
0
0
MaClane: NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim aspektima Partnerstva za mir
0
MaClane: NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim aspektima Partnerstva za mir
NATO očekuje angažman bh. vlasti u svim različitim aspektima Partnerstva za mir, izjavio je danas u Sarajevu politički savjetnik NATO-a za BiH Bruce MacLane.
Bruce MacLane je ovo izjavio na početku sastanka delegacije NATO-a i predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH posvećenog mjestu i ulozi sistema zaštite i spašavanja u BiH nakon prijema u Partnerstvo.

- Jedna stvar koju je važno shvatiti, a posebno vaša javnost, jeste da se Partnerstvo za mir odnosi na mnogo više nego samo na odbranu, a civilno planiranje za vanredne situacije i pripremanje odgovora na katastrofe je jedan aspekt, kazao je on.

MacLane je naveo da današnja posjeta delegacije NATO-a predstavlja prvi kontakt s Ministarstvom sigurnosti BiH u ovoj važnoj oblasti.

Pomoćnik za civilnu zaštitu u Ministarstvu sigurnosti Samir Agić je istaknuo da je sistem zaštite i spašavanja izuzetno zastupljen u NATO-u, a NATO snažno podržava razvoj ovog sistema u svojim članicama i članicama Partnerstva za mir.

Teme današnjeg sastanka isključivo su vezane za saradnju između NATO-ovog štaba i Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti zaštite i spašavanja, a posebno se odnose na direknu saradnju, razvoj sistema i aktivnosti na donošenju zakona o zaštiti i spašavanju BiH, koji treba da odredi osnovne strukture zaštite i spašavanja u BiH koje su neophodne kako bi BiH mogla računati na ravnopravno članstvo u evroatlantskim strukturama, kazao je Agić.

Predviđeno je da sastanak traje cijeli dan, a osim iz Ministarstva sigurnosti BiH, pozvani su i predstavnici svih dijelova sistema zaštite i spašavanja u BiH, uključujući Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH te entitetske uprave civilne zaštite.

Planirano je da NATO-ovi predstavnici prezentiraju strukturu NATO-a u oblastima civilnog planiranja u odgovoru na katastrofe i elemente "Individualnog razvojnog programa", koji je jedan od ključnih dokumenata programa "Partnerstvo za mir".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: