{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mačkić i Lovrić razgovarali o pravilnicima o hrani i njihovu usklađivanju s EU

F
24.8.2007. u 14:00
0
0
Mačkić i Lovrić razgovarali o pravilnicima o hrani i njihovu usklađivanju s EU
0
Mačkić i Lovrić razgovarali o pravilnicima o hrani i njihovu usklađivanju s EU
Milan Lovrić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, posjetio je danas Agenciju za sigurnost hrane BiH u Mostaru i s direktorom te agencije Sejadom Mačkićem i njegovim suradnicima razgovarao o pravilnicima o hrani i njihovu usklađivanju sa standardima Europske unije.
Po riječima direktora Mačkića, riječ o 11 pravilnika koje je Agencija usuglašavala s predstavnicima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, a Vanjskotrgovinska komora ima zadatak da sve te pravilnike, uz koordinaciju Agenciju za sigurnost hrane, stavi na javnu raspravu kako bi se uklonili eventualni nedostaci koji nisu u skladu sa standardima Europske unije.

Riječ je, uz ostalo, o pravilnicima o aditivima, zaslađivačima, o prirodnim i mineralnim stolnim vodama, kvaliteti osvježavajućih i bezalkoholnih pića i dr.

Po Mačkićevim riječima, pravilnicima i zakonima o hrani regulira se zaštita zravlja potrošača i ravnopravan status bh. proizvođača pri izvozu i uvozu hrane.

"Također, regulirana je i dužnost Agencije za sigurnost hrane kao naučno-istraživačke institucije da politici i zakonodavstvu daje naučna i stručna mišljenja o hrani te preporuke enitetima i Brčko distriktu o poduzimanju odgovarajućih mjera radi zaštite zdravlja potrošača, posebno u kriznim situacijama", istaknuo je Mačkić.

On je napomenuo da je Agencija pokrenula i izradu zakona o genetskoj modificiranoj hrani te da na njemu radi 15 uglednih profesora.

Prijedlog toga zakona, po Mačkićevim riječima, uskoro će se naći u skupštinskoj proceduri.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Milan Lovrić kazao je nakon sastanka kako je zadovoljan radom Agencije, koja je osnovana početkom 2005., te da podržava njezine daljnje aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: