BiH
0

Mačkić i Lovrić razgovarali o pravilnicima o hrani i njihovu usklađivanju s EU

FENA
Milan Lovrić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, posjetio je danas Agenciju za sigurnost hrane BiH u Mostaru i s direktorom te agencije Sejadom Mačkićem i njegovim suradnicima razgovarao o pravilnicima o hrani i njihovu usklađivanju sa standardima Europske unije.

Po riječima direktora Mačkića, riječ o 11 pravilnika koje je Agencija usuglašavala s predstavnicima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, a Vanjskotrgovinska komora ima zadatak da sve te pravilnike, uz koordinaciju Agenciju za sigurnost hrane, stavi na javnu raspravu kako bi se uklonili eventualni nedostaci koji nisu u skladu sa standardima Europske unije.

Riječ je, uz ostalo, o pravilnicima o aditivima, zaslađivačima, o prirodnim i mineralnim stolnim vodama, kvaliteti osvježavajućih i bezalkoholnih pića i dr.

Po Mačkićevim riječima, pravilnicima i zakonima o hrani regulira se zaštita zravlja potrošača i ravnopravan status bh. proizvođača pri izvozu i uvozu hrane.

"Također, regulirana je i dužnost Agencije za sigurnost hrane kao naučno-istraživačke institucije da politici i zakonodavstvu daje naučna i stručna mišljenja o hrani te preporuke enitetima i Brčko distriktu o poduzimanju odgovarajućih mjera radi zaštite zdravlja potrošača, posebno u kriznim situacijama", istaknuo je Mačkić.

On je napomenuo da je Agencija pokrenula i izradu zakona o genetskoj modificiranoj hrani te da na njemu radi 15 uglednih profesora.

Prijedlog toga zakona, po Mačkićevim riječima, uskoro će se naći u skupštinskoj proceduri.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Milan Lovrić kazao je nakon sastanka kako je zadovoljan radom Agencije, koja je osnovana početkom 2005., te da podržava njezine daljnje aktivnosti.