BiH
0

MacKenzie: U Srebrenici nije ubijeno ni približno 8.000 Bošnjaka

NINA
Prvi zapovjednik međunarodnih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini kanadski general Lewis MacKenzie izjavio je da su događanja u Srebrenici u julu 1995. "daleko od slike koju pokušavaju prikazati pojedini mediji u svijetu", prenosi u današnjem izdanju beogradski dnevnik Blic.

"Bio sam tamo, znam što se događalo i želio sam pokazati da slika nije crno-bijela, da 'loši' nisu odjednom došli i poubijali 'dobre'. Situacija je mnogo kompleksnija", izjavio je u razgovoru za Blic general MacKenzie.

Blic prenosi da je MacKenzie u članku u najpoznatijem kanadskom dnevniku Globe and Mail iz Toronta u četvrtak napisao da ni približno 8.000 Bošnjaka nije ubijeno u Srebrenici, kao i da su snage pod zapovjedništvom Nasera Orića ubile nekoliko hiljada srpskih civila.

"Ljudi griješe jer žele da stvari pojednostave i ne žele prihvatiti da u Srebrenici nije bilo 'crnih' i 'bijelih' nego da su svi bili manje-više krivi. Ja nemam nikakvih problema da optužim zapovjednika Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića za zlodjela, ali isto tako tražim i da oni koji su ubijali Srbe budu kažnjeni", izjavio je MacKenzie za Blic.