{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maasen: Akcioni plan u Partnerstvu za otvorenu vlast treba biti usvojen do kraja juna

Klix.ba
25.5.2015. u 15:53
2
3
Maasen: Akcioni plan u Partnerstvu za otvorenu vlast treba biti usvojen do kraja juna
2
Maasen: Akcioni plan u Partnerstvu za otvorenu vlast treba biti usvojen do kraja juna
Paul Maassen
Bosna i Hercegovina je primljena u Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnerhip – OGP) u septembru 2014. godine, a ostalo je još malo vremena za usvajanje prvog dvogodišnjeg Akcionog plana.
Na njemu trebaju raditi bosanskohercegovačke vlasti u suradnji sa organizacijama civilnog društva. Za podršku ovim organizacijama zadužen je tim sa sjedištem u Briselu na čijem čelu se nalazi direktor za uključivanje civilnog društva u Partnerstvo za otvorenu vlast Paul Maassen.

"Pristupanje OGP-u i prihvatanje vrijednosti otvorene vlasti donosi mnoge prednosti za građane i za vlasti. Na primjer, građani dobijaju dodatnu šansu da oblikuju svoje društvo u saradnji sa vlastima, kroz zajedničko kreiranje politika koje su od značaja za njih. Vlasti će, ako uključe građane u te procese biti u prilici vratiti povjerenje između vlasti i građana. OGP također može pomoći vlastima da postanu efikasnije i efektivnije. Ulaganje u otvorene podatke može dovesti do inovacija i novih ekonomskih mogućnosti za privatni IT sektor. Usvajanje ambicioznog prvog Akcionog plana može ojačati poziciju Bosne i Hercegovine kao kandidata za članstvo u EU. Neophodne reforme zakona za jačanje odgovornosti i borbu protiv korupcije mogu se sprovesti kroz Akcioni plan OGP-a. Konačno, pridržavanje principa otvorenosti vlasti i odgovornosti, ili stvaranje otvorenijeg društva u cjelini, generalno se smatra poželjnim za povjerenje poslovnog sektora i razvoj privrede", izjavio je Maassen.

"Članstvom u OGP-u, Vlada Bosne i Hercegovine se obavezuje se na principe otvorenosti, odgovornosti i participacije. U isto vrijeme, građanima Bosne i Hercegovine i njihovim organizacijama nudi platformu da aktivno učestvuju u kreiranju zakona i da provjeravaju ostvarivanje obaveza preuzetih Akcionim planom. Konačno, namjera OGP-a je da doprinese stvaranju otvorenijeg i pravednijeg društva kroz osiguravanje konkretnih obaveza vlada da poboljšaju svoju svakodnevnu praksu", zaključio je Maassen.

Organizacije civilnog društva koje čine OGP koaliciju u Bosni i Hercegovini: Analitika, Centar za istraživačko novinarstvo, Fondacija CPI, Fondacija Zašto ne i Transparency International Bosna i Hercegovina, nastavit će sa svojim višegodišnjim aktivnostima da pomognu i ubrzaju proces kojim će Bosna i Hercegovina napokon preuzeti obaveze iz domena Partnerstva za otvorenu vlast i značajno unaprijediti informiranost građana i time omogućiti njihovu veću participaciju u političkom životu zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: