BiH
0

Luxembourg: Zaključci ohrabrenja i vizne olakšice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na dvodnevnom zasjedanju šefova doplomatije Evropske unije, što se Bosne i Hercegovine tiče nema neizvjesnosti: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ovaj put neće biti potpisan “zbog administrativno-tehničkih razloga”, a najvjerovatniji novi datum potpisivanja je 26. maj za kada je već isplanirano naredno zasjedanje Ministarskog vijeća.

Zvaničnici Evropske komisije i slovenačkog predsjedništva Evropskom unijom su potvrdili da stručne službe Vijeća i Generalni sekretarijat EU nisu uspjeli završiti prijevode i pravno-jezičku autorizaciju dijelova Trgovinskog sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, a razlog tome je, kako se navodi, zakašnjelo usvajanje zakona o reformi policije.

Iz slovenačkog predsjedništva je danas također potvrđeno da “osim tehničkih razloga", ne postoje nikakve političke barijere za potpisivanje Sporazuma.

Dobro obaviješteni izvori bliski stalnom Komitetu za zapadni Balkan (Coweb) potvrdili su i u ponedjeljak da “neke stare članice EU nisu prihvatile kompromisni prijedlog da se Sporazum potpiše samo na engleskom i sva tri službena jezika Bosne i Hercegovine. Isti izvori, međutim, nisu željeli imenovati takve članice.

U prijedlogu zaključaka Ministarskog vijeća o Bosni i Hercegovini, evropski ministri još jednom pozdravljaju nedavno usvajanje zakona o reformi policije, ali i ukazuju na potrebu ispunjavanja i svih ostalih uvjeta za potpisivanje Sporazuma.

“Poštivanje tri evropska principa u provedbi policijskih reformi ostaju također kao jedan od neophodnih uvjeta ka daljem progresu u pravcu zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“.

U prijedlogu zaključaka se od organa vlasti i političara u zemlji zahtijeva striktno poštovanje kalendara reformi koji je utvrđen zaključcima Solunskog samita iz 2003. godine o “Evropskom partnerstvu”, a Evropskoj komisiji se i ovoga puta daju ovlasti za što skoriji početak pregovora o viznom režimu.