BiH
6

Lutriji BiH odobren Certifikat svjetskog standarda upravljanja sigurnosti

Klix.ba
Lutrija Bosne i Hercegovine objavila je da je certificirana prema Svjetskoj lutrijskoj asocijaciji, odnosno prema svjetskom Standardu upravljanja sigurnosti lutrijskog poslovanja – World Lottery Association (WLA), Security Control Standard (SCS) 2012.

"Zadovoljstvo je prihvatiti Lutriju BiH u naš tim. Lutrija BiH je četvrta lutrijska organizacija koja je sada certificirana prema novoj verziji WLA SCS 2012 standarda, od ukupno četrdeset tri lutrijske organizacije iz Evrope koje su dobili ovaj certifikat", rekao je Thierry Pujol, predsjedavajući Odbora za Sigurnost i upravljanje rizicima WLA.

Da bi dobili ovu certifikaciju, Lutrija BiH je također primjenila ISO/IEC 27001:2005 standard, koji se bavi informacijskom sigurnošću. U BiH samo nekoliko firmi su certificirani prema ovom ISO 27001:2005 standardu.

"Lutrija BiH je jedna od rijetkih firmi koja se opredjelila da obavezno poštuje svjetske najbolje prakse koje se odnose na integritet poslovanja i informacijsku sigurnost, te odgovorila na visoke zahtjeve standarda da će osigurati na mjerljiv način sigurnost svojih operacija koje se odnose na sve naše igre na sreću", rekao je Edhem Pašukan, generalni direktor Lutrije BiH.

Da bi se dobio ovaj certifikat, Lutrija BiH je morala dokazati akreditovanim auditorima WLA i ISO da Lutrija BiH provodi sve procese i kontrolne mjere potrebne za usklađenost stotinama obaveznih zahtjeva standarda u svim svojim poslovnim sektorima.

Adekvatno upravljanje rizicima i stalno poboljšanje su glavna načela sistema upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS) u svim aspektima lutrijskog poslovanja, što čini prioritet opredjeljenja rukovodstva Lutrije BiH. Kao rezultat toga, ISMS će postati standardni okvir za informacijsku sigurnost u svim organizacijskim poslovnim sektorima.