Useljeničke vize za SAD
173

Lutrija za zeleni karton počinje 2. oktobra

Klix.ba
Prijave za lutriju za useljeničku vizu, odnosno američki zeleni karton, primaju se od 2. oktobra do 3. novembra, saopćeno je iz Američke ambasade.

Prijave za zeleni karton počinju 2. oktobra u 18.00 sati i mogu se slati sve do 17.00 sati 3. novembra, ali se podnosiocima zahtjeva savjetuje da prijavu završe prije krajnjeg roka. Svi koji se prijave i dobiju iseljeničku vizu mogu emigrirati 2014. godine.

Prijave se popunjavaju isključivo elektronski, a moguće ih je preuzeti na ovom linku. Za detaljna uputstva posjetite internet stranicu Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

U programu Lutrije 2014., 50.000 stalnih useljeničkih viza će biti dostupno podnosiocima prijava nasumično izabranim od ukupnog broja učesnika Lutrije. Ove vize će biti dostupne osobama koje ispunjavaju stroge uslove za učestvovanje i dolaze iz zemalja sa niskom stopom useljavanja u Sjedinjene Države, među kojima je i BiH.

Iz Američke ambasade u Sarajevu su upozorili da postoje brojni prevaranti koji traže novac kako bi za vas popunili formular. Iz Ambasade su istakli da je prijava putem elektronskog formulara besplatna. State Deptartment neće obavještavati dobitnike lutrije pismeno, nego će umjesto toga na potvrdi o učešću u Lutriji, navesti uputstva o tome kako da se pređe na naredni korak u procesu. Nijedna organizacija ni kompanija nije dobila dozvolu od State Departmenta da obavještava učesnike Lutrije o tome da su dobitnici.

Jedina službena stranica Lutrije je internet stranica Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.