BiH
99

Luksuzni apartmani za funkcionere SNSD-a koji se ne osjećaju sigurno u Sarajevu

Piše: E. Mušinović
Foto: Davorin Sekulić/ Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/ Klix.ba
Vlada Republike Srpske potrošila je 26,6 miliona KM na kupovinu zgrade površine 9.077 kvadratnih metara u Istočnom Sarajevu s obrazloženjem da će u njoj bit smješteni predstavnici RS-a u institucijama BiH. Dok SNSD navodi kako je ova investicija opravdana jer se političari iz RS-a osjećaju nesigurno u Sarajevu, SDS poziva istražne organe da utvrde da li je ovdje bilo izvlačenja budžetskog novca.

Za uređivanje i opremanje zgrade potrošeno je više od tri miliona KM tako da je ova zgrada porezne obveznike iz RS-a ukupno koštala više od 30 miliona KM. Prema dosadašnjim informacijama, luksuzne sobe i apartmane u novoj zgradi koristit će samo dužnosnici SNSD-a s obzirom na to da su političari iz reda Saveza za promjene već ranije najavili kako im ne pada na pamet da se smjeste u tu zgradu.

Odlukom Vlade RS prostorije mogu koristiti svi dužnosnici iz RS-a u državnim institucijama, ali i uposlenici u njihovim kabinetima, s tim da prvo moraju potpisati ugovor.

Odlučeno je i da smještaj plaćaju oni koji se ne finansiraju iz budžeta RS, što se odnosi na Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, ministre u Vijeću ministara BiH koji dolaze iz RS-a i to Mirka Šarovića, Igora Crnadka i Dragana Mektića, zatim zamjenike ministra te zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH iz manjeg bh. entiteta.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Pravo na besplatan smještaj imaju predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka RS-a Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović i svi ministri u Vladi RS-a.

Sobe i apartmani iznajmljuju se po cijeni od 300 KM mjesečno za sobu, 475 za apartman, a za luksuzni apartman i kabinet 1.200 KM.

Političare iz RS-a građani Sarajeva navodno napadaju na ulici...

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković kazala je u razgovoru za Klix.ba kako joj je drago što je Vlada Republike Srpske napravila objekat predstavnicima RS-a u institucijama BiH.

Milica Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milica Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Mislim da će objekat biti višestruko koristan, to je objekat koji smo dugo čekali. Znam da je i u prethodnom mandatu bilo priče da će se takvo nešto napraviti. Mislim da će biti korisno i funkcionalno, a naravno i sigurno jer znam da se veći dio zastupnika iz RS-a ne osjeća baš sigurno u Sarajevu iz mnogo razloga, tako da je sa sigurnosne strane vrlo pozitivno da imamo takav objekat", rekla je Marković.

Na pitanje da li je ona imala ikakvih neugodnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i na šta konkretno misli, Marković je odgovorila da je bilo incidenata u koje su bili uključeni političari kako iz ovog tako i iz prethodnih mandata.

"Mnogo nas, uključujući i mene, imali smo razne vrste provokacija pa i fizičkih napada kada smo se nalazili u Sarajevu na ulicama ili izvan zgrade Parlamenta BiH. Čak smo morali prijavljivati incidente MUP-u RS u smislu da tražimo zaštitu. To se dešavalo mnogim kolegama i to je poznata stvar među zastupnicima iz RS-a. To su činjenične stvari koje se nažalost moraju adresirati Sarajevu", navodi Marković.

Tvrdnje opozicije kako im ne pada napamet da se presele u zgradu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu ocijenila je kao infantilne.

"Kada bi Vlada RS rekla da je danas napravila da sunce sija u BiH oni bi rekli ne treba nam to sunce zato što je umiješana Vlada RS-a. To je infantilno i nezrelo ponašanje, opozicija je neorganizovana i dijeluje smiješno pa tako i u ovom pogledu", kazala je Marković.

Milica Marković nikada nije živjela u Sarajevu

Sa druge strane zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević koja također dolazi iz RS-a upozorava kako je više razloga zbog kojih zastupnici iz Saveza za promjena ne žele koristiti sporne prostorije.

Aleksandra Pandurević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Prvo, smatramo da je u ovako teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji bezobrazno praviti takav luksuzan smještaj i bacati 26,6 miliona KM. To je bezobrazluk i nehumanost jer u isto vrijeme stanovnici Istočnog Sarajeva koji se liječe u bolnici Kasindol koriste krevete stare 40 i više godina", ističe Pandurević za Klix.ba.

Dodaje kako SDS misli da je Istočnom Sarajevu bila potrebnija bolnica te da bi pametnije bilo da je vladajuća garnitura novac potrošila na radnike koji svaki treći dan protestuju u RS-u i žive na ivici egzistencije.

"Drugi razlog zbog kojeg nećemo jeste to što je došlo do izvlačenja budžetskog novca. Pozivamo istražne organe da to istraže. Plaćeno je 26,6 miliona KM što znači da je cijena kvadrata oko 2.500 KM. U Istočnom Sarajevu cijena stambenog kvadrata, bilo gdje, je od 1.250 KM do 1.300 KM maksimalno, a cijena poslovnog do 1.500 KM", rekla je Pandurević.

Kao treći razlog navela je da od njihovih kirija u Istočnom Sarajevu žive neke porodice koje nemaju posla i kojima su te kirije jedino primanje koje imaju. Ona dodaje kako je Vlada RS-a došla dotle da je počela otimati i od naroda.

Na pitanje da li očekuje da će se istražni organi uključiti u rasvjetljavanje potencijalnog kriminala vezanog za zgradu Vlade RS-a ona odgovara da nije optimistična da će istražni organi iz RS-a reagovati jer oni nikada nisu reagovali.

"Sjetimo se samo šta je bilo s predmetom Bobar banka koji su prebacivali poput vrućeg krompira iz jedne institucije u drugu. Šta je bilo s aferom Birač i Balkan Investment Banka? Institucije, pravosuđe i istražni organi RS-a su pod direktnom dirigentskom palicom SNSD-a i zato ne očekujemo da će oni bilo šta uraditi", kazala je Pandurević.

Aleksandru Pandurević smo pitali i kako komentariše tvrdnje Milice Marković da se političari iz RS-a ne osjećaju sigurno u glavnom gradu BiH te da li je ona imala ikakvih negativnih iskustava na ulicama Sarajeva.

"Svi to imamo. Pazite to je dio našeg posla i to nije problem. Samo ne znam zašto se gospođa Marković ne osjeća sigurno u hotelima ili stanovima u Istočnom Sarajevu. Pa mi svi koristimo stanove za koje plaćamo kiriju. Koga se to plaši u Istočnom Sarajevu, ona ni do sada nije živjela u federalnom dijelu Sarajeva? Svi mi iz RS-a koristimo smještaj u Istočnom Sarajevu", rekla je Pandurević.

Ne treba nam ni ova zgrada, a ni Čovićev kabinet u Mostaru

Zastupnik Sadik Ahmetović (SDA) koji također dolazi iz RS-a potvrdio je za Klix.ba kako ni on ne planira koristiti prostorije u Istočnom Sarajevu, ističući kako je vrlo čudno što se disperziraju institucije BiH po cijelom prostoru BiH.

Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Mi pravimo i iznajmljujemo prostorije za vrijeme krize u BiH. Mislim da nam nije trebao ni Kabinet člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru niti nam je trebala zgrada Vlade RS-a namijenjena za funkcionere iz RS-a", smatra Ahmetović.

On dodaje da se na ovaj način slabe institucije države BiH koje su se stoljećima nalazile u glavnom gradu naše države.

"Bacamo novac i pri tome devalviramo institucije BiH. Mislim da trebamo više raditi u prostoru koji imamo, a novi prostor donijet će samo troškove i neće donijeti nikakav napredak u radu", rekao je Ahmetović.

Tvrdnje Milce Marković ocijenio je "glupostima koje već slušamo 20 godina" dodajući kako se on nigdje na prostoru BiH ne može osjećati nesigurnim.

"Svaki pedalj BiH je pedalj moje države. Bio sam i ministar sigurnosti BiH i nikada nisam dobio nijednu informaciju da je pripadnik bilo kojeg naroda koji obnaša značajne funckije imao specijalni razlog za strah ili da mu je ugrožena sigurnost. Naravno da moramo paziti da kroz svoje izjave i rad stabilizujemo situaciju, a ne da je pogoršavamo", zaključio je Ahmetović.