BiH
0

Lukić se u petak izjašnjava o svojoj krivici

FENA
Bosanski Srbin Milan Lukić, optužen za ubistvo oko 140 Bošnjaka u Višegradu, izjasnit će se u petak, 24. februara, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) o svojoj krivici, saopštio je u srijedu ICTY.

Lukić (38) je u utorak izručen u pritvorski centar Haškog tribunala u Haagu iz Buenos Airesa, gdje je uhapšen 8. augusta 2005. godine, nakon što je proveo pet godina u bijegu.

Milan Lukić se tereti po 21 tački optužnice za 12 zločina protiv čovječnosti i devet ratnih zločina, zatim za "proganjanje, ubijanje, istrebljenje i nehumano ponašanje" prema Bošnjacim iz Višegrada.

Optužnica ga tereti za ubistvo, okrutno premlaćivanje, protupravno zatvaranje i teroriziranje Bošnjaka i drugih nesrpskih civila, kao i za uništavanje i pljačku njihovih domova i lične imovine.

Prema navodima tužilaštva, Milan Lukić je zajedno s rođakom Sredojem Lukićem i drugima, tokom 1992. godine izvršio više zločina nad Bošnjacima u Višegradu.

Zajedno sa Sredojem Lukićem - koji je u septembru uhapšen u Rusiji, odakle je u međuvremenu prebačen u Haag i već se pojavio pred sudijama i izjasnio se da nije kriv, Milan Lukić je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U optužnici protiv dvojice Lukića, paravojne snage, policija i vojne jedinice kojima su pripadali opisane su kao dio "okrutne kampanje etničkog čišćenja, čiji je cilj bilo protjerivanje nesrpskog stanovništva".

Treći pripadnik iste formacije, Mitar Vasiljević, osuđen je u februaru 2004. pred žalbenim vijećem Tribunala na 15 godina zatvora, zbog sudjelovanja u ubistvu sedmorice Bošnjaka.

Optužnica protiv Milana Lukića je podignuta 1998., ali je objelodanjena tek 2000.

Sud u Beogradu osudio je 2005. Milana Lukića u odsustvu na 20 godina zatvora za ratne zločine, otmicu, mučenja i ubistvo 16 Bošnjaka u oktobru 1992. u Sjeverinu u Srbiji. Radilo se o putnicima iz jednog autobusa, čija tijela nisu nikada pronađena.