{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lukić se u petak izjašnjava o svojoj krivici

F
22.2.2006. u 19:05
0
0
Lukić se u petak izjašnjava o svojoj krivici
0
Lukić se u petak izjašnjava o svojoj krivici
Bosanski Srbin Milan Lukić, optužen za ubistvo oko 140 Bošnjaka u Višegradu, izjasnit će se u petak, 24. februara, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) o svojoj krivici, saopštio je u srijedu ICTY.
Lukić (38) je u utorak izručen u pritvorski centar Haškog tribunala u Haagu iz Buenos Airesa, gdje je uhapšen 8. augusta 2005. godine, nakon što je proveo pet godina u bijegu.

Milan Lukić se tereti po 21 tački optužnice za 12 zločina protiv čovječnosti i devet ratnih zločina, zatim za "proganjanje, ubijanje, istrebljenje i nehumano ponašanje" prema Bošnjacim iz Višegrada.

Optužnica ga tereti za ubistvo, okrutno premlaćivanje, protupravno zatvaranje i teroriziranje Bošnjaka i drugih nesrpskih civila, kao i za uništavanje i pljačku njihovih domova i lične imovine.

Prema navodima tužilaštva, Milan Lukić je zajedno s rođakom Sredojem Lukićem i drugima, tokom 1992. godine izvršio više zločina nad Bošnjacima u Višegradu.

Zajedno sa Sredojem Lukićem - koji je u septembru uhapšen u Rusiji, odakle je u međuvremenu prebačen u Haag i već se pojavio pred sudijama i izjasnio se da nije kriv, Milan Lukić je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U optužnici protiv dvojice Lukića, paravojne snage, policija i vojne jedinice kojima su pripadali opisane su kao dio "okrutne kampanje etničkog čišćenja, čiji je cilj bilo protjerivanje nesrpskog stanovništva".

Treći pripadnik iste formacije, Mitar Vasiljević, osuđen je u februaru 2004. pred žalbenim vijećem Tribunala na 15 godina zatvora, zbog sudjelovanja u ubistvu sedmorice Bošnjaka.

Optužnica protiv Milana Lukića je podignuta 1998., ali je objelodanjena tek 2000.

Sud u Beogradu osudio je 2005. Milana Lukića u odsustvu na 20 godina zatvora za ratne zločine, otmicu, mučenja i ubistvo 16 Bošnjaka u oktobru 1992. u Sjeverinu u Srbiji. Radilo se o putnicima iz jednog autobusa, čija tijela nisu nikada pronađena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: