Rješavanje problema
110

Lukavčani će nakon 20 godina konačno dobiti ispravnu vodu za piće

A. K.
Lukavac je grad bez kvalitetne vode za piće (Foto: D. Z./Klix.ba)
Lukavac je grad bez kvalitetne vode za piće (Foto: D. Z./Klix.ba)
Građani Lukavca već skoro dvije decenije se suočavaju s problemom nedostatka pitke vode, a njegovom ozbiljnom rješavanju se konačno pristupilo. Ukoliko sve bude teklo po planu, prve količine bakteriološki ispravne vode građani bi mogli dobiti uskoro.

Lukavčani se već skoro dvije decenije susreću s nesvakidašnjim problemom, a to je nedostatak kvalitetne vode za piće. Dešava im se da vodu u svoje domove donose u kanisterima sa izvora, a kada ona teče iz slavina upitne je bakteriološke ispravnosti.

Prvi čovjek Lukavca Edin Delić za Klix.ba kaže da se ovaj grad protekle dvije decenije snabdijeva vodom iz jezera Modrac, koja prolazi kroz filter stanicu u istoimenom naselju. Međutim, ona nije adekvatna za svakodnevnu upotrebu.

"Voda prolazi kroz jedno zastarjelo postrojenje, tako da ona ne ispunjava kvalitete pitke vode već dugi niz godina. U tom periodu je došlo do čudne odluke da se količine vode koje pripadaju Lukavcu ustupe gradu Tuzli te da se za njih praktično novac uzima i usmjeri u komunalno preduzeće (JKP Rad, op.a.) koje ih je nenamjenski potrošilo. Mi smo faktički izgubili dva miliona KM, 15 godina i vraćeni smo na početak", kazao nam je gradonačelnik Delić.

Edin Delić (Foto: A. K./Klix.ba)
Edin Delić (Foto: A. K./Klix.ba)

Cijeli sistem vodosnabdijevanja Lukavca podređen je fabrikama Sisecam Soda, Cementara i Koksara u kojoj se i nalazi glavno postrojenje za napajanje grada. Međutim, rijetko kada je ta voda čista u mjeri u kojoj se može koristiti za ličnu higijenu.

Na ovaj problem godinama se nijemo posmatralo, ali je aktuelna gradska administracija smogla snage, krenuvši u njegovo rješavanje. Aktivnosti na izgradnji fabrike ranije su počele, a lokalitet za njeno formiranje je odabran i on se nalazi kod Filter stanice u Modracu.

"U januaru ove godine bi trebao biti objavljen tender za projektovanje postrojenja za vodu. Također, stvorili smo tehničke pretpostavke da se vrati u sistem izvorište Toplice koje smo imali prije deset ili 15 godina, ali sada je pitanje uspostave odnosa sa JKP Vodovod u Tuzli. Ako to uspijemo povoljno riješiti, onda bismo mogli govoriti i o ranijoj uspostavi vodosnabdijevanja", navodi Delić.

Sistem Toplice bi predstavljao međufazu, odnosno prijelazno rješenje do konačne izgradnje farbike pitke vode u Lukavcu, koja bi mogla koštati između osam i deset miliona KM.

"Pouzdanost takvog sistema nije baš konačno dovoljna jer ćemo u toj međufazi dobiti naše količine vode, a eventualno da li ćemo moći namiriti nedostajuće pitanje je odnosa, odnosno toga da li će nam biti pružena ruka podrške iz Tuzle. Mi ćemo konačno stabilan sistem vodosnabdijevanja imati kada završimo postrojenje za tretman vode", dodao je Delić.

Za namjenu fabrike u narednom periodu morat će se dodatno zaštiti i jezero Modrac, iz kojeg će biti potrebno izvući određene nanose kako bi se povećao kapacitet ove hidroakumulacije.

Izgradnjom specijalnog postrojenja za proizvodnju pitke vode problem snabdijevanja bio bi riješen za najmanje dvije trećine stanovništva na području Lukavca.