Rijedak slučaj u BiH
17

Lukavčani bi za dvije godine mogli dobiti pitku vodu na koju čekaju decenijama

A. K.
Lukavac je grad bez kvalitetne vode za piće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lukavac je grad bez kvalitetne vode za piće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građani Lukavca više od 20 godina nemaju pitku vodu, jer ona koja im se isporučuje nije za konzumaciju. Nadležni su problem počeli rješavati, a u idealni uslovima, ukoliko se projekat bude odvijao predviđenom dinamikom, prve količine vode koja je za piće mogli bi dobiti za dvije godine.

Lukavac slovi za specifičan grad u Bosni i Hercegovini jer tamošnje stanovništvo nema pitku vodu. Kroz cjevovode teče tehnička voda koja nije za piće, a nakon 20 godina nadležni su se okrenuli ka rješavanju problema. Glavni dio projekta je izgradnja takozvane fabrike vode.

"Aktivnosti vodimo u nekoliko pravaca, a prva i najvažnija se odnosi na postrojenje za tretman pitke vode, odnosno kolokvijalno rečeno fabriku vode. U toku je izrada projektno-tehničke i finansijske dokumentacije, a kompanija iz Poljske koja je dobila ugovor za to, obavlja svoje poslove te se nalaze u predviđenim rokovima", kazao je za Klix.ba gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Milionski projekt

Nakon što bude okončana izrada dokumentacije, lokalna vlast u Lukavcu će pristupiti zatvaranju finansijske konstrukcije i donošenju odluke o kreditnom zaduženju jer se jedino na takav način može realizirati ovakav projekt. S tim u vezi, kako kaže Delić, čuva se kreditna sposobnost općine koliko je to moguće.

"Ovdje je riječ o višemilionskom projektu za koji ćemo morati ishodovati i određene dozvole koje su uslovljene predočavanjem projekta. Ukoliko sve bude kako treba, mi očekujemo da ćemo u narednoj godini biti posvećeni realizaciji svih ovih aktivnosti te raspisivanju javnog poziva za izradu postrojenja", dodaje Delić.

Kako se fabrika pitke vode ne bi snabdijevala iz jezera Modrac, nadležni su pristupili izradi projektnog zadatka vezano za vodovod Toplice na potezu od petlje Šićki Brod u Tuzli prema Lukavcu. U toku je i eksproprijacija zemljišta za osiguranje dodatnih količina vode iz nekoliko bušotina.

"Mi smo potpisali dodatne ugovore vezano za pokretanje dvije ili tri dodatne bušotine, koje će biti u pojasu lokaliteta na kojem će se nalaziti fabrika vode. Uz to, tri bušotine koje su rađene ranijih godina u rejonu Bokavići su ispitane te će i one biti pripojene. Malo toga se u ovom trenutku vidi, ali velike aktivnosti se provode kako bi se riješio ovaj veliki problem", ističe gradonačelnik Lukavca.

Imaju jezersku vodu koja nije za piće

Sistem vodosnabdijevanja Lukavca oduvijek je bio podređen Fabrici sode, Cementari i Koksari, gdje se ujedno i nalazi glavno postrojenje. Ta voda je rijetko čista u tolikoj mjeri da se može koristiti za ličnu higijenu, a bakteriološki je neispravna za piće.

"Lukavac je jedino mjesto u kojem se distribuira voda koja nije za piće već više od 20 godina i to je teret koji nosimo decenijama. Isporuka je prilično redovna, izuzev u slučaju tehničkih ispada, tokom rekonstrukcija i radova ne terenu. Kvalitet vode zna varirati jer je to jezerska voda koja se pročisti u filter stanici u GIKIL-u", dodaje Delić.

Delić navodi da je nezahvalno davati čvrste rokove, no, ukoliko bi sve teklo optimalnom dinamikom te ako bi nadležni sa većih nivoa promptno izdavali potrebne dozvole, za očekivati je da bi početkom iduće godine mogao biti osiguran novac, do sezone godišnjih odmora bi bio raspisan javni poziv za izradu postrojenja, dok bi u 2025. sistem mogao biti operativan.