Neisplaćene plate
50

Lukavac: Radnici GIKIL-a stupili u generalni štrajk, blokiran ulaz u fabriku

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 300 radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas je stupilo u generalni štrajk, a blokirali su i ulaz i izlaz iz fabrike. Na ovaj korak su se odlučili zbog, kako tvrde, neisplaćene plate, za koju se Uprava kombinata obavezala da će isplaćivati do 30. u mjesecu.

"Radnici su stupili u generalni štrajk zbog kršenja sporazuma koji je u septembru prošle godine potpisan između uprave preduzeća i nas. Ovim sporazumom je definisano da plata mora biti isplaćivana do 30. u mjesecu, a uprava je to prekršila. Jučer smo imali pregovore, ali ništa nije postignuto. Ni na vidiku nema drugog dijela plate za mjesec mart", kazao je predsjednik štrajkačkog odbora Zijad Kasumović.

On ističe da je preduzeće u proteklih šest mjeseci pozitivno poslovalo, ali da novca za radnike i dalje nema.

"Najlakše je po radniku 'oplesti'. Mi danas blokiramo prugu i gotovom proizvodu nema izaći van firme. Proizvodnja ide punim kapacitetom, ona neće biti oštećena", naglasio je Kasumović.

Radnik GIKIL-a Adnan Tufekčić tvrdi da ova fabrika punim kapacitetom radi već tri godine, a radnička plata iz dana u dan je sve neizvjesnija.

"Fabrike rade punim kapacitetom, a sav novac od zarade odlazi Arcelor Mittalu. Sad je došla situacija da se novac 'pere' putem Arcelor Mittala. Mi već 15 godina upozoravamo Vladu TK da se nešto mora riješiti. Ovo je pljačka stoljeća. Agrokor je ništa u odnosu na ovo. Ovdje se ogroman novac iznosi, a niko neće da priča o tome. Cijeli sistem se raspada, a vrlo brzo će doći kraj i radnim mjestima", tvrdi Tufekčić.

Inače, u GIKIL-u je zaposleno blizu hiljadu osoba, a s obzirom na to da ne žele zaustaviti proizvodnju, u generalnom štrajku je njih blizu 300.

Na kraju poručuju da u generalnom štrajku ostaju sve dok ne bude ispunjen njihov zahtjev, a pozivaju i istražne organe da se aktivnije uključe u ispitivanje poslovanja GIKIL-a.