Odluka o konkursu
33

Lukač: Uskoro dajem ostavku na funkciju direktora FUP-a, premijer je htio da ostanem

Piše: A. D.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Aktuelni direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potvrdio je za Klix.ba da će sam napustiti ovu funkciju i prije isteka mandata. Njemu mandat na ovoj funkciji ističe u aprilu naredne godine, a Lukač ističe da će iz zdravstvenih razloga ostavku dati prije toga.

Nakon što je jučer Nezavisni odbor donio odluku o raspisivanju konkursa za imenovanje novog direktora FUP-a, Lukača smo upitali za njegovu budućnost s obzirom na to da je u augustu najavio podnošenje ostavke krajem septembra.

"Tačno je da sam u 8. mjesecu govorio o podnošenju ostavke, jer sam trebao ići na operaciju i jer su specijalisti na KCUS-u naveli da je operacija hitnog karaktera. Onda sam bio na dodatnim pretragama na Kliničkom centru u Tuzli. Ljekarski konzilij je donio stav da ta operacija ne mora biti hitno urađena. Iz tog razloga je ta najavljena ostavka izostala. Mada sam ja i dalje teško bolestan", rekao nam je Lukač.

On je naveo i da ga je premijer FBiH Fadil Novalić zamolio da ostane još neko vrijeme na ovoj funkciji imajući u vidu aktuelnu sigurnosnu situaciju u FBiH.

''Ja iz zdravstvenih razloga sigurno neću ostati do tog 9. aprila, prije toga ću otići i podnijeti ostavku. Da li će to biti u toku narednog mjeseca ili kasnije, vidjet ćemo. Ali će sigurno biti realiziirano. Ja sam čovjek koji drži do svoje riječi, pogotovo javno izgovorene riječi. Kamo sreće da to ne moram raditi iz ovih razloga, ali život ide dalje", kazao je Lukač.

On je napomenuo da još nije imenovan zamjenik direktora FUP-a te da FUP, kao veoma važna sigurnosna institucija, ne može ostati bez rukovodilaca.

Inače, iz Nezavisnog odbora nam je potvrđeno da će konkurs za novog direktora FUP-a biti objavljen početkom decembra, a Lukač navodi da je to potpuno pravilna odluka, jer su dužni da raspišu konkurs najmanje tri mjeseca prije isteka mandata direktora.

Prema članu 54. Zakona o unutrašnjim poslovima propisano je da kandidati za funkciju direktora policije trebaju imati najmanje tri godine iskustva u činu glavnog inspektora ili višem činu. Također, propisan je i uvjet da nisu bili članovi nijedne političke stranke niti da su u ime neke stranke bili postavljeni na bilo koju poziciju u organima vlasti u posljednjih pet godina.

S druge strane, iz Vlade FBiH još nisu javnost obavijestili zašto još nisu imenovali zamjenika direktora FUP-a, iako je Nezavisni odbor još 22. oktobra na ovu funkciju nakon provedene procedure predložio Himzu Selimovića.