Direktor FUP-a
16

Lukač u Tuzli: Bio sam na ljekarskom pregledu, ali nisam rekao hoću li podnijeti ostavku

Piše: A. K.
(Foto: A. K./Klix.ba)
Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač u Tuzli je kazao da je preventivnim i represivnim mjerama policije na prostoru Federacije BiH došlo do smanjenja broja izvršenih krivičnih djela. Pored analize stanja sigurnosti Lukač je govorio i o svojoj budućnosti na poziciji direktora FUP-a

Na novinarski upit da li je minuli dvodnevni sastanak Lukaču ujedno i posljednji na poziciji direktora FUP-a, on je kazao da najvjerovatnije nije.

"Nisam rekao da hoću ili neću podnijeti ostavku. Jučer sam na Klinici za kardiologiju u Tuzli bio na vrlo ozbiljnim pretragama, tako da ćemo vidjeti", nadovezao se Lukač.

Rekao je da mu mandat ističe 9. aprila iduće godine, zbog čega je odlučio prvi put iznijeti određene podatke o sebi, a koji javnosti nisu poznati.

"Dragan Lukač bio je prvi direktor FUP-a 2001. i 2002. godine. Osnovao sam FUP i otišao da osnujem SIPA-u, gdje sam proveo osam godina. Dragan Lukač je jedini policijski službenik u BiH kojeg je visoki predstavnik dva puta imenovao na dužnost u SIPA-i. Ured visokog predstavnika nikoga ne imenuje na bilo šta zbog političke pripadnosti, nego isključivo zbog profesionalnih zasluga. Jedini sam u BiH nositelj svih policijskih odlikovanja. Od toga sam dva puta dobitnik zlatne policijske značke i ordena za hrabrost, nositelj sam spomenice organizatora otpora u ovoj zemlji, nisam ovdje pao s Marsa", kazao je Lukač o sebi.

Naveo je i da je bio zarobljen kao načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bosanskom Šamcu i prošao sedam logora 1992. godine.

"Ratni vojni invalid sam sa 70 posto zdravstvenog oštećenja i prvi predsjednik Udruženja logoraša BiH, pa valjda i to govori nešto o tom čovjeku i tom policajcu", kazao je na kraju Lukač.

Ipak, primarna tema sastanka direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača s direktorima kantonalnih uprava policije i policijskim komesarima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji je održan u Tuzli bila je sigurnosna situacija.

Stanje sigurnosti od januara do augusta ove godine u Federaciji BiH, prema Lukačevim riječima, pratilo se u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, sigurnosti prometa na cestama te napada na ovlaštene službene osobe, odnosno policiju u obavljanju poslova i zadataka.

Direktor FUP-a je istakao da je preventivnim i represivnim mjerama policije na prostoru Federacije BiH došlo do smanjenja broja izvršenih krivičnih djela.

Podaci statističkog karaktera kazuju da je u Federciji BiH u periodu od januara do augusta ove godine u odnosnu na isti period lani došlo do smanjenja broja izvršenih krivičnih djela za skoro dva posto u svim oblastima, izuzev napadima na ovlaštene službene osobe gdje je zabilježeno povećanje.

Na cestama smrtno stradala 53 vozača, 22 putnika i 14 pješaka

"U osam mjeseci 2018. evidentirano je 10.587 krivičnih djela na prostoru Federacije BiH. Kada je riječ o javnom redu i miru, evidentirano je smanjenje broja prekršaja za 600, a konačan broj iznosi 9.823. Imamo zabilježeno i smanjenje broja saobraćajnih nesreća za 595",rekao je Lukač.

Iako je došlo do smanjenja broja saobraćajnih nesreća na bh. cestama, ali i smanjenja broja smrtno stradalih osoba, problem sigurnosti prometa na cestama je i dalje izražen u ovom bh. entitetu.

Lukač kaže da ohrabruje da je došlo do smanjenja broja smrtno stradalih osoba u osam mjeseci ove godine u odnosu na 2017. za 31. U proteklih osam mjeseci smrtno su stradala 53 vozača, 22 putnika i 14 pješaka.

"Kada se uđe u strukturu krivičnih djela, ne možemo biti zadovoljni ili prezadovoljni i potrebno je intenzivirati rad u oblasti otkrivanja i procesuiranja finansijskog i privrednog kriminala i koruptivnih krivičnih djela. Moramo se fokusirati, jer je tu najozbiljniji kriminal", naglasio je Lukač te dodao da je po spomenutoj vrsti krivičnih djela loš rad zabilježen u policijskim strukturama u Kantonu Sarajevo.

Kako je istaknuto, od 31. decembra 2011. godine pa do danas broj krivičnih djela u Federaciji BiH je smanjen za 12.000.

"Mi smo 31. decembra 2011. imali evidentirano 27.000 krivičnih djela u FBiH, a danas je ta brojka negdje blizu 15.000. Kao direktor FUP-a odgovorno tvrdim da je taj rezultat isključivo vezan za preventivni i represivni rad policije u Federaciji. To nije došlo samo od sebe, niti je neko drugi uradio", dodao je direktor FUP-a.

I dalje je pojačan napad na ovlaštene službene osobe, najčešće od počinitelja krivičnih djela, prilikom rada policijskih službenika s njima ili njihovog lišavanja slobode.

Od januara do augusta ove godine evidentirana su 53 napada na ovlaštene službene osobe što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja povećanje za 15,2 posto, odnosno njih sedam.

U Unsko-sanskom kantonu 2.700 migranata

Tokom dvodnevnog sastanka razgovarano je i o problemu migranata s kojim se suočava Federacija BiH.

Ovaj problem posebno je izražen na prostoru Unsko-sanskog kantona, a Lukač je rekao da tamošnji policijski organi spram uslova u kojima djeluju solidno obavljaju svoj posao.

U ovom trenutku se u spomenutom kantonu nalazi okvirno 2.700 migranata koji žive u izuzetno lošim uslovima.

"Taj problem će biti prisutan i u narednom periodu, a u humanitarnom dijelu malo toga je napravljeno od domaćih i međunarodnih institucija. Sramota je za BiH i međunarodnu zajednicu da se ljudi, odakle god došli, na takav način tretiraju", dodao je Lukač koji je uvjeren da će se nastaviti trend priliva migranata u našu zemlju.