Mirko Lujić
0

"Lukač smijenjen u skladu sa zakonom"

SRNA
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Mirko Lujić rekao je da je Odluku o rasporedu Dragana Lukača na mjesto načelnika Odjeljenja za obezbjeđenje ličnosti i objekata (OBL) donio u skladu sa Zakonom o SIPA-i.

On je potvrdio da je odluku donio u četvrtak, 10. septembra poslije isteka mandata Lukaču na mjestu pomoćnika direktora SIPA-e.

   "Lukač je na poziciju na kojoj je bio do srijede došao iz te jedinice u koju je sad vraćen. Logično je da bude vraćen na poziciju načelnika OBL-a, jer je on i kreirao to odjeljenje i vodio ga na početku", rekao je Lujić.

   On je istakao da nisu tačne tvrdnje Lukača da OBL više nije u sastavu SIPA-e.

   "Prelazne odredbe Zakona o Sipi kažu da će OBL nastaviti da funkcioniše u SIPA-i dok ga ne preuzme Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, a najkasnije 90 dana od početka funkcionisanja te nove direkcije", objasnio je Lujić.

   Prelazne odredbe zakona, istakao je Lujić, upravo su predvidjele ovakvu situaciju da OBL ostaje integralni dio SIPA-e dok ga ne preuzme druga institucija.

   On je rekao da je na mjesto svog pomoćnika imenovao dosadašnjeg načelnika OBL-a Anđelka Hrgića, a da je Mirzu Lišinovića zadržao na dosadašnjoj poziciji drugog pomoćnika.

Lukač je odlučio da ne koristi ratni staž i tako ostvari uslove za penziju, poslije isticanja mandata na mjestu pomoćnika direktora 9. septembra.

   Lujić ističe da je penzionisanje, za one koji imaju tu privilegiju po osnovi učešća u ratu, njihov lični izbor.

   "Ne ulazim u to, niti želim da spekulišem šta će biti sa njegovim ratnim stažom i da li će on i kada to iskoristiti za penzionisanje. Prema personalnoj evidenciji, na osnovu ostalog staža, izuzimajući ratni, on još nije u kategoriji za penziju, a 17 naših radnika, koji ispunjavaju uslove za penziju, već smo obavijestili o tome", naglasio je Lujić.

   Lukač je juče izjavio za federalne medije da je uložio žalbu na Lujićevu odluku Odboru za žalbe policijskih službenika.

   "Osnov za žalbu je taj što, prema novom Zakonu o Sipi, Odjeljenje za zaštitu državnih objekata i osoba više nije sastavni dio SIPA-e, već prelazi u Direkciju za koordinaciju policijskog rada", tvrdi Lukač.

   Portparol Sipe Željka Kujundžija potvrdila je da je Lukač u srijedu uveče, istog dana kad mu je istekao mandat, slomio nogu.