Prije tačno godinu
2

Lukač i dalje tvrdi da ništa što je rečeno o Davidu na spornoj konferenciji nije osporeno

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je danas kako je konferencija koja je održana 26. marta prošle godine o slučaju Davida Dragičevića sporna, ali da ništa rečeno nije osporeno i da su tada prezentovali saznanja koja su imali do tog trenutka.

Lukač je za ATV rekao da je ovaj slučaj u nadležnosti Tužilaštva, a da MUP RS stoji na raspolaganju za saradnju. Također, poručio je kako očekuje da Tužilaštvo dođe do novih saznanja jer, kako kaže, godinu pričaju laži o ljudima iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsjetimo, na konferenciji koja je održana tačno prije godinu govorili su načelnik PU Banja Luka Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Ilić i patolog Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan.

Ilić je tada rekao kako se navjerovatnije radi o zadesnoj smrti, da su Davida snimile kamere u ulici Velibora Janjetovića Janje gdje je prijavljena provala u kuću i pljačka i da je dio ukradenih predmeta pronađen kod Davida kada je njegovo tijelo izvučeno iz Crkvene. Također, naveli su kako se fizički sukobio s tri osobe ispred jednog od kafića, ali da je tada zadobio lake povrede po licu. Doktor Željko Karan tada je rekao da je smrt nastupila utapanjem i da je imao lake povrede.

Na sjednici NSRS-a održanoj 10. maja prošle godine direktor Lukač je rekao kako je analizom krvi i urina utvrđeno prisustvo 1,58 promila alkohola u krvi, odnosno 1,32 promila u urinu te prisustvo marihuane i LSD-a u Davidovom tijelu. U julu je ovu izjavu demantovao glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir koji je kazao kako analiza iz Zagreba nije pokazala prisustvo droge u organizmu.

Naknadno je utvrđeno i da David nije opljačkao kuću porodice Rađen, a njegov otac Davor tvrdi kako je njegov sin pretučen kod Metalske škole, u centru Banje Luke, odakle je otet, potom zarobljen, mučen, silovan, ubijen i položen u Crkvenu. Naknadne obdukcije i fotografije s njih pokazale su velike podlive po Davidovom licu i tijelu.

Nakon određenog perioda i nadležno tužilaštvo je promijenilo kvalifikaciju i vodila se istraga o ubistvu. Do sada nije bilo nikakvog napretka niti je donesena tužilačka odluka o ovom predmetu.