{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lukač: Građani da ostanu mirni, policija neće dozvoliti nove incidente

F
28.4.2015. u 00:31
18
Lukač: Građani da ostanu mirni, policija neće dozvoliti nove incidente
18
Lukač: Građani da ostanu mirni, policija neće dozvoliti nove incidente
Dragan Lukač
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač pozvao je večeras u Zvorniku sve građane da ostanu mirni, ističući da će policija, u skladu s svojim ovlaštenjima, istražiti napad na policijsku stanicu u toj općini.
Oko 19 sati napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, izvršio je Nerdin Ibrić (1991.) iz sela Kučić Kula kod Zvornika, a Lukač tvrdi da se prema informacijama s kojima sada raspolažu radi o "terorističkom djelu“.

"Pozivam sve građane da ostanu mirni i svi će dobiti kompletnu informaciju o čemu se ustvari radi", rekao je Lukač koji je nakon večerašnjeg napada na policijsku stanicu hitno došao u Zvornik te najavio da će ostati u toj općini i tokom noći.

On je za RTRS rekao da se nada da neće doći do bilo kakve osvete ili bilo čega što bi moglo uznemiriti RS i BiH te da će policija poduzeti mjere da zaštiti sve građane.

Tvrdi i da su "od jednog policajca bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku dobili informaciju da se Ibrić zadnjih mjeseci čudno ponašao te da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da je klanjao po vehabijskim običajima“.

"Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Vidjet ćemo da li je povezan s drugim licima i da je ovo planirani i pojedinačni napad", ustvrdio je on.

Lukač je ponovio da je stepen sigurnosti u svim stanicama policije podignut na najveći mogući nivo.

"Sutra ćemo da obezbjedimo škole i vrtiće", dodao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Potvrdio je da je naredio da Specijalna jedinica policije RS-a krene prema Bijeljini i Zvorniku kako na tom području, eventualno, ne bi došlo, naveo je, do nekih drugih aktivnosti, a kako bi se izbjegli mogući incidenti.

"Policija će spriječiti bilo koga da pravi dalje incidente", dodao je on.

Lukač je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem te direktorom SIPA-e Goranom Zubcem te da se očekuje dolazak bh. tužilaca u Zvornik koji će voditi istragu, budući, kako je naveo, da se radi o terorističkom aktu.

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović pozvao je sve građane na Zvornika na toleranciju te naveo da je večerašnji napad najnemiliji događaj od rata do danas.

"Radi se o osobi koja je u Zvorniku završila Medicinsku školu, da ništa nije upućivalo na neko neobično ponašanje, ali da je u posljednjih pola godine primjećeno njegovo 'devijantno ponašenje'", rekao je Stevanović odgovarajući na pitanje o informacijama koje on ima o napadaču na policijsku stanicu.

I predsjednik Skupštine općine Zvornik Mersad Mehmedović je apelovao na građane da se suzdrže od bilo kakvih reakcija kako bi policija istražila sve motive ovog događaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: