Dan policije u FBiH
67

Lukač: Federalna uprava policije je depolitiziran, najjači policijski organ u BiH

Piše: A. Z.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U Federalnoj upravi policije danas je upriličena Zajednička radno-svečana sjednica Kolegija FUP-a i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova BiH povodom obilježavanja 1. jula - Dana policije u Federaciji BiH. Tom prilikom resorni ministar Aljoša Čampara i direktor FUP-a Dragan Lukač predstavili su rezultate rada u 2017. i prvoj polovini 2018. godine, a istaknuto je da je FUP depolitiziran, najjači policijski organ u državi.

"U ovom momentu, iako je popunjen samo 67 posto, mogu bez subjektivnosti reći da je FUP najjači policijski organ u BiH u obavljanju poslova iz domena nadležnosti postavljenih zakonom, kao što su organizirani kriminal, opojne droge, međukantonalni kriminal, osiguravanje objekata, određena vještačenja i drugo. To je u potpunosti depolitiziran policijski organ, ministar unutarnjih poslova nema utjecaja na poslove FUP-a, niti na mene kao direktora. Odgovoran sam za svoj rad ministru i Vladi FBiH, ali ta odgovornost ne podrazumijeva nadređenost ministra nad direktorom ili policijskim komesarom. U posljednje vrijeme čitamo netačne informacije o određivanju predmeta u vezi s krivičnim istragama koje radi FUP u odnosu na neke političke partije, a u interesu drugih partija. To su stvari koje ne stoje, niti su bile, niti će biti", kazao je Lukač.

Dodao je da je najveći problem s kojim se FUP suočava nedovoljan broj ljudi, ali da se to postepeno rješava. Tome u prilog ide i informacija koju je podijelio ministar Čampara koji je naveo da je u radni odnos primljeno 30 službenika, od toga 25 policijskih službenika i pet državnih, te da je u toku postupak zapošljavanja 35 novih policijskih službenika. Također, 15 policajaca danas će biti primljeno u specijalnu policiju.

"Na Policijskoj akademiji smo školovali 321 polaznika za čin policajca i mlađeg inspektora. Do kraja godine 400 polaznika akademije bit će raspoređeno u FUP ili kantonalne policije", rekao je Čampara.

Kazao je i da je prošle godine podneseno 389 izvještaja o počinjenju krivičnih djela, što je povećanje od skoro 20 posto u odnosu na 2016. godinu.

Istakao je da je u okviru reforme penziono-invalidskog osiguranja donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima koji im omogućava penzionisanje po do sada najpovoljnijim uslovima. Nastavljene su i aktivnosti vezane za Zakon o policijskim službenicima koji reguliše određena pitanja koja nisu obuhvaćena dosadašnjim zakonima, odnosno, kako je kazao Čampara, zakon koji će biti bolji i efikasniji u smislu operativne funkcionalnosti.