Studentski osvrt
0

'Ludnica' na univerzitetu u Tuzli

Piše: Suzana Hrustić( studentica UNTZ)
Svjedoci smo ovih dana svih dešavanja na našem Tuzlanskom univerzitetu. Od bezuslovnih prelazaka, do komedije sa ministricom, od raznih rokova do početka predavanja, od toga da se više ne zna ni ko u koju godinu ide do iznenadne "brige" Unije za studente, raznih protesta, pa i nesuglasica među studentima i sl. Sve je to zrelo za ludnice.

Rektor Džemo Tufekčić, naravno, svu brigu sa sebe prebacuje na vladu i ministricu, on je kao na strani studenata. Gledajući malo u prošlost, slobodno možemo reći da je za čitavo ovo stanje na Univerzitetu najviše kriv baš on sam. Nije se dovoljno borio, zalagao za Univerzitet.

Sve je prolazilo olako, radilo se tako da se sačuvaju fotelje i da se, eto, kao obezbjedi budućnost djeci. Da, ali svojoj. Za usvajanje Statuta Univerziteta on je ipak mogao malo više dati sebe. Prepariranim osmjehom plijeni pažnju svih, pa zadnjih dana i studenata koji eto kao da u njemu vide jedinu nadu za bolje studiranje. Drugima je ipak sve to jasno, pa traže i njegovu i smjenu ministrice.

Ministrica Mirzeta Hadžić - Suljkić korumpirana do zla Boga. Malo joj je što pravi probleme djeci predškolskog uzrasta, osnovcima i srednjoškolcima, pa se eto sada okomila i na jadne studente. Za sve ona ima izgovor i u svemu ona eto vidi rješenje. Da, ali da što više kane u njen džep pa će sve biti kako treba - ali za nju, naravno.

S druge strane jadni studenti ne znaju više ni ko su ni šta su, a kamoli koju godinu će sada pohađati i po kojem planu i programu, po kojem sistemu. Podržavam sve one akcije, proteste studenata da se izbore za svoja prava. Očigledno je da ih se vlast najviše boji, pa im eto uvijek nekako krene za rukom da dobiju ono što traže. Da li su im zahtjevi nebulozni, nemogući i čudni o tome ne bi, ali jasno je da ipak neki možda i jesu takvi.

Međutim, gle čuda, naša Vlada TK, ministrica i rektor sve to kao odobre i onda nam opet kada se najmanje nadamo, zabiju nož u leđa. Nije ni čudo što nam je Univerzitet postao ko' pijaca, koliko daš toliko dobiješ. Ili ipak, bolje rečeno, kao da smo ulovili zlatnu ribicu pa nam se eto sada ispunjavaju sve želje. Bilo bi dobro da nam svima daju diplome, dobar posao i platu, pa, da se bar ne mučimo više.

S druge strane Unija se budi. Nikada do sada nije podržavala studente nego one na čelu Univerziteta. A vidi sad, odjednom njima je stalo do studenata, stalo im da studenti ostvare svoja prava i svoje zahtjeve. Pitam se, što li baš? Možda zato što je nekima od njih (rukovodstva Unije) zatrebao taj bezuslovni prelazak, pa su eto kao spremni da pomognu studentima kako bi zapravo ostvarili svoje interese.

Gledajući malo na onu stranu ko nam vodi Uniju, možemo slobodno zaključiti da oni više i ne znaju šta je to fakultet. Bilo bi im bolje da ta mjesta prepuste mlađim ljudima, a oni da idu tražiti posao i osnivati porodice.

Dobili smo kasarnu, sad se vodi bitka kako izgraditi kampus, eh, postoji i lakše rješenje. Za one koji ne znaju, bolnica Kreka premještena je baš kraj same kasarne u Solini. S obzirom da nam je na fakultetima totalna ludnica, a većina zrela za ludare, problem je što bolnica nema dovoljno mjesta da se svi smjeste.

Bilo bi najbolje bolnicu produžiti i na prostor kasarne pa umjesto Kampusa otvoriti ludaru i tu smjestiti sve ove poludjele koji više ne znaju ni šta ni kako hoće. Naravno, glavni pacijenti bili bi rektor, ministrica, silni dekani, ali bilo bi tu mjesta i za profesore, a Boga mi i studente. Nama studentima je ipak možda najviše i potrebno, jer poluditi ćemo od svih njih i njihovog načina vođenja Univerziteta i obrazovanja.

Bilo kako bilo, idemo u novu akademsku 2009/2010 godinu. Šta će i kako biti dalje vrijeme će pokazati. A, na studentima je da se i dalje bore za svoja prava i da nastave da drmaju Univerzitet.