BiH
0

Lučić upozorio na negativne posljedice projekta Ombla

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Republika Hrvatska zatražila je kredit od Europske banke za obnovu i razvoj kako bi realizirala projekt podzemne hidroelektrane Ombla u Rijeci dubrovačkoj. U zahtjevu za kredit Hrvatska je podnijela i studiju u kojoj se tvrdi da realizacija toga projekta neće imati negativne posljedice po okoliš.

Tim povodom dr. sc. Ivo Lučić, karstolog i predsjednik Speleološke udruge "Vjetrenica - Popovo polje" obratio se pismom svim relevantnim institucijama u BiH i Federaciji BiH i zatrtažio od njih da u sljedećih 20 dana ulože prigovore Europskoj banci za obnovu i razvoj jer smatra da studija koju je Republike Hrvatska podnijela uz zahtjev za kredit ne zadovoljava kriterije ni u sadržaju ni u proceduri donošenja.

"Navedena studija tvrdi da trajno pretvaranje podzemnog vodnosnika u akumulaciju i stalno podizanje podzemne razine vode za više od 100 metara neće imati negativan utjecaj na okoliš, a nezavisna stručna javnost ocjenjuje da studija ne zadovoljava kriterije ni u sadržaju ni u proceduri donošenja. Studiju karakterizira nedovoljna istraženosti na svim područjima osim hidrogeologije, osobito u pogledu ugroženog živog svijeta, utjecaja brane na seizmiku, pitku vodu i općenito zaštitu okoliša. Studija potpuno zanemaruje činjenicu da je Ombla uvrštena u Ekološku mreži te da se nalazi u području s najbogatijom podzemnom faunom na svijetu.

Za BiH je posebno važna činjenica da se vodonosnik koji je će biti pretvoren u podzemnu akumulaciju nalazi gotovo u cijelosti na području BiH, a samo njegov izlaz s uskim oružjem u Hrvatskoj i da će se sve negativne posljedice na prirodu najviše ticati područja BiH.

Bh. vlasti također bi trebala zabrinuti činjenica da će trajno podizanje razine, podzemne vode na području grada Trebinja približiti površini terena na nekoliko desetaka metara, čime se bitno povećava rizik od poplave i smanjuje operativna mogućnost obrane od poplava.

U vrijeme sve većih klimatskih anomalija, osobito iznenadnih poplava, ovaj podatak predstavlja trajni rizik po živote ljudi i njihove imovine, i zato tražimo od nadležnih tijela da iskoriste šansu i sljedećih 20 dana ulože prigovore pred Europskom banom za obnovu i razvoj i pokažu nužan stupanj odgovornosti i zaštite interese Bosne i Hercegovine", stoji u Lučićevu pismu relevantnim institucijama BiH i Federacije BiH.