BiH
0

Lučić: Sukobi u Kreševu

BIRN/Sarajevo-x.com
Žarko Pavlović, bivši operativni časnik Treće bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kreševo, kao svjedok Odbrane Kreše Lučića negirao je da su hrvatske snage učestvovale u napadima na sela u okolini Kreševa u kojima su živjeli Bošnjaci.

“HVO nije mogao ni pedlja naprijed. Mi smo se samo branili. Bilo bi suludo pokušavati bilo šta kad je njih bilo 6.000, a nas 900”, zaključio je Pavlović u svom iskazu.

Optužnica u četiri tačke tereti Lučića da je u junu i julu 1993. godine, zajedno s pripadnicima Vojne policije, počinio zločine protiv civila Bošnjaka na području općine Kreševo.

Lučić se također tereti da je učestvovao u napadu na sela Rakova Noga, Crnići, Bjelovići, Bukve i Ramići, odakle su civili prisilno odvođeni i zatvarani u logore u Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” te hangaru “Šunje” u Kreševu, gdje su držani u nehumanim uslovima i svakodnevno odvođeni na prisilni rad.

Žarko Pavlović je pred Sudskim vijećem ispričao kako su se prije početka sukoba između Armije BiH i HVO-a, Hrvati i Bošnjaci u Kreševu “zajedno borili protiv Vojske Republike Srpske”.

“U početku smo funkcionisali kao jedno”, prisjetio se svjedok.

Početkom 1993. godine, tvrdi svjedok, u Kreševu je “došlo do povećanja napetosti” između Hrvata i Bošnjaka, a bilo je i vidljivo “ukopavanje snaga Armije BiH”, te je napad uslijedio 17. juna 1993. godine.

“Počelo je selektivnim granatiranjem pekare, Doma zdravlja i Policijske stanice. Potom je napadnuto hrvatsko selo Pirin”, rekao je Pavlović.

“Svi sposobni Hrvati općine Kreševo izašli su tada na utvrđivanje crta borbe. Da to nismo uradili, desile bi nam se najgore strahote rata”, tvrdi svjedok.

U unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na pitanja tužioca Mirka Lečića (koji je zamijenio tužiteljicu Slavicu Terzić), svjedok je rekao kako je znao za civile smještene u Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” i hangaru “Šunje”, ali da su to bile “izbjeglice koje su došle nama”.

Pavlović je dodao da ne zna ništa o uslovima njihovog boravka, jer “nisu bili u njegovoj nadležnosti”.

Suđenje se nastavlja 4. juna 2007. godine.