BiH
0

Lučić: Počinje iznošenje dokaza Odbrane

BIRN/Sarajevo-x.com
Nakon što je Tužilaštvo BiH završilo iznošenje dokaza protiv Kreše Lučića, održana je statusna konferencija na kojoj je Odbrana najavila da će prve svjedoke saslušati 31. maja.

Krešimir Zubak, branilac, najavio je da će prvi svjedok biti Ivo Kuliš, bivši zapovjednik Treće bojne HVO-a Kreševo, koji će govoriti o donošenju odluka o zatočenju Bošnjaka u Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar” i hangaru “Šunje”.

Krešo Lučić je optužen da je, kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom juna i jula 1993. godine “naređivao i učestvovao u hapšenju civila s područja općine Kreševo”, kao i njihovom prisilnom zatvaranju u prostorije Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” i hangar “Šunje”, koji su pretvoreni u centre zatočenja u kojima su civili mučeni i odakle su odvođeni na prisilne radove.

Ne preciziravši koliko svjedoka će dati iskaz, Zubak je najavio da će oni koje su pozvali da svjedoče “potvrditi tezu da je zatvaranje muškaraca u hangar ‘Šunje’ bilo u skladu sa međunarodnim ratnim pravom”.

“Zarobljenici su bili pripadnici Armije BiH”, kazao je na statusnoj konferenciji Lučićev branilac.

Sud je naložio Odbrani da Tužilaštvu prije ispitivanja dostavi podatke o okolnostima na koje će pojedini svjedoci davati iskaz.

“Ovo je potrebno radi fer suđenja jer Tužilaštvo mora znati na koje okolnosti će vaši svjedoci svjedočiti kako bi se pripremili za unakrsno ispitivanje”, kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.